Kvalifikacije za ZOI 2018: Ubedljivo i realno – težak poraz od Italije na startu

 

Iako se nijedan poraz od osam golova razlike ne može smatrati povoljnim rezultatom, na osnovu svega prikazanog na startu kvalifikacionog turnira u čuvenom italijanskom skijalištu može se reći da je izobren solidan ishod. "Orlovi" nisu imali snage da se odupru favorizovanom protivniku koji je opravdao očekivanja i zabeležio ubedljiv trijumf na startu turnira. Domaćin je tokom celog meča imao apsolutnu inicijativu, o čemu najbolje svedoči odnos šuteva na gol od čak 70-4 u korist "azura". Ipak, od našeg nacionalnog tima nije se ni očekivalo da ozbiljnije ugroze protivnika koji je prema međunarodnom rangu znatno iznad naše selekcije (Italija 18, Srbija 30) i koji se u svetskim okvirima meri sa selekcijama koje, poput njega, balansiraju na granici ulaska iz Divizije I, Grupe A u elitnu diviziju svetskog hokeja.

Italijani su od starta pokazali da naš tim nema čemu da se nada u ovom duelu. "Azuri" su poveli već na isteku prvog minuta golom Marketija, da bi potom uspevali samo da odbrane svoj gol, ne i da priprete rivalu koji je u poslednjih osam minuta uspeo da još dva puta zastrese mrežu našeg tima, preko Plastina i Devergilja. Srbija je odlično branila gol Arsenija Rankovića u prvom delu druge trećine, da bi tek na isteku 13. minuta tog perioda domaćin preko Franka pogodio za 4:0. Ipak, u naredna tri i po minuta smo primili još dva pogotka, a ovog puta strelci su bili Gander i Eger. Vrlo disciplinovano igrala je naša selekcija, a zanimljivo je da je tek taj pogodak Egera bio prvi koji su "orlovi" primili u "penalti kilu".

Bila je to tek druga kazna našeg tima na meču, a bilo ih je znatno više u poslednjem periodu, što je bilo i očekivano, jer se vremenom sve više pokazivala fizička nadmoć domaćina. Ipak, Italija nijednu od pet kazni našeg tima u poslednjih dvadeset minuta nije pretvorila u gol, a "orlovi" su uspeli da se odbrane čak i u dvominutnom deficitu od dva igrača na ledu, na sredini trećeg perioda. Prethodno je Kostner doneo prednost od 7:0 da bi Nikolas Plastino obeležio dobru partiju i svojim drugim golom na meču u 52. minutu postavio konačan rezultat – 8:0. To je bio trenutak kada je selektor Marko Kovačević odličnom Arseniju Rankoviću dao zasluženi odmor. Umesto odličnog prvog čuvara mreže našeg tima, koji je uprkos osam primljenih golova zabeležio čak 43 odbrane, među stative je stao mladi Petar Stepanović. I bronzani "orlić" iz Novog Sada je uprkos vetrometini kojoj je bio izložen u poslednjih osam minuta meča, zaustavio svih 19 udaraca na gol i ostao nesavladan na ovom susretu.

Srbija će bolju napadačku igru i rezultate tražiti u mečevima sa preostala dva protivnika na turniru, Velikom Britanijom i Holandijom. U petak je u Kortini dAmpeco slobodan dan, a naredni meč "orlovi" igraju u subotu od 17 časova kada se sastaju sa Velikom Britanijom koja je u prvom meču turnira, u veoma neizvesnom duelu bila bolja od Holandije rezultatom 6:5 (2:1, 2:2, 2:2).

 

You might also like

Comments are closed.