Sve o šampionatima Srbije u kategorijama U12 i U15

Početak nove hokejaške sezone se polako bliži, a mnogo toga je učinjeno da se i u ovoj takmičarskoj godini nastavi sa formiranjem baze za budućnost. U tom cilju posebna pažnja poklonjena je organizaciji takmičenja mlađih kategorija. Uz svesrdnu podršku ERSTE banke i u sezoni 2018/2019 biće nastavljen ambiciozan projekat ERSTE Lige budućih šampiona u kojoj će učestvovati po sedam klubova u kategorijama do osam i do 10 godina. To će biti isključivo razvojni program, revijalnog tipa bez, takmičaraskog karaktera, koji će kao prvenstveni cilj imati masovnost.

Sa druge strane, šampionat Srbije za mlađe kategorije u sezoni 2018/2019 imaće dve takmičarske selekcije – do 12 i do 15 godina. Na predlog direktora takmičenja Bogdana Dabovića napravljeno je malo odstupanje od standarda, pa je pomerena starosna kategorija za uobičajenu kategoriju U14. Sve to Dabović je argumentovano obrazložio:

– Zbog problema iz prethodnog perioda suočavamo se sa nedostatkom igrača i nepostojanja liga U16 U18 i U20. To želimo da promenimo. Prethodne dve godine nismo imali takmičenja za igrače do 16 godina, pa je veliki broj hokejaša tog uzrasta napustio Srbiju. Otišli su uglavnom u Sloveniju i Mađarsku, a oni koji nisu mogli da nađu klubove prestali su da igraju hokej. Došli smo u paradoksalnu situaciju da mlađe reprezentativne kategorije prave solidne rezultate, ali da nemamo domaći šampionat u tom uzrastu – počeo je priču Dabović i potom dodao:

 – Prošle godine u ligi U14 učestvovalo je pet ekipa. Jedan broj igrača je prerastao taj uzrast i da smo ostali pri organizaciji takmičenja po tradicionalnom principu sigurno bismo ih sve izgubili. Pošto nam je važan bukvalno svaki hokejaš, predložio sam da pomerimo starosnu granicu za takmičenje na 15 godina i to je usvojeno. Na taj način smo uspeli da sačuvamo sve ekipe i na izvestan način za sezonu 2019/2020 omogućimo da u ligi U16 imamo tri ili četiri tima. Taj model ćemo primenjivati u godinama pred nama i uvereni smo da će to biti put da reaktiviramo čitav takmičarski kostur, revitalizujemo sve mlađe selekcije po klubovima i napravimo bazu za budućnost – objasnio je Dabović.

U šampionatu Srbije do 12 godina u novoj sezoni takmičeće se šest ekipa: NS Stars, Vojvodina, Partizan, Crvena zvezda, Marbo i mađarski Kiškereš koji se fuzionisao sa subotičkim Spartakom. Takmičenje će se odvijati po dvokružnom bod sistemu, pa će sve ekipe odigrati po 10 utakmica. Igraće se pet na pet (plus golman), broj prijavljenih igrača za utakmicu biće 16, svaka ekipa treba da ima po tri postave, a svi prijavljeni igrači moraće ravnopravno da nastupaju. Mečevi će trajati 3×18 minuta, bez zaustavljanja vremena, a postave će se smenjivati na svakih 60 sekundi.

U kategoriji do 15 godina takmičiće se pet ekipa: NS Stars, Vojvodina, Partizan, Crvena zvezda i mađarski Kiškereš. Takmičenje će biti organizovano po principu lige, trokružno, što znači da će svaki tim igrati po 12 mečeva. Broj prijavljenih igrača je minimum 11, a mečevi će trajati 3×15 minuta.

You might also like

Comments are closed.