Janković: Sazreli smo kao tim i pokazali pobednički karakter

Hokejaši Srbije su se na Svetskom prvenstvu II divizije B grupa do 18 godina okitili zlatnom medaljom! Izabranici Nemanje Jankovića su briljirali tokom celog turnira, a u poslednjem kolu savladali su ekipu Belgije sa 12:2, osvojili najsjajnije odličje i izborili plasman u višem rangu.

Nedavno su hokejaši Srbije do 20 godina osvojili zlato na Svetskom prvenstvu u Zagrebu, njihove dve godine mlađe kolege su bile najbolje u Beogradu i tako na najbolji način najavili novi spektakl koji će 9. apila početi u našem glavnom gradu – seniorski Svetski šampionat II divizije A grupa.

Nemanja Janković, selektor momaka koji su se u Beogradu popeli na najviše postolje, prezadovoljan je zalaganjem, željom, voljom, trudom i koncentracijom svojih pulena. Nema niti jednu zamerku na njihov odnos prema dresu sa državnim grbom.

– Ceo turnir su odigrali na jako visokom nivou. Najteže nam je bilo kada smo izgubili od Holandije, ali iz tog meča momci su izvukli pouke koje su im značile u nastavku turnira. Ponašali su se kao tim, pokazali su karakter, pobednički mentalitet, snagu. Držali su se zajedno što je bilo veoma bitno i to je ono što mi se posebno svidelo. Kao ekipa su porasli tokom ovog prvenstva – rekao je Janković.

31.3.2019. Winning ceremony

Posle jedinog poraza na šampionatu od Holandije i to posle produžetaka (2:1) svi pogledi naših oklopnika bili su u nedelju posle podne uperene u Kineze. Reprezentacija Kine trebalo je da pobedi Holanđane da bi Srbiji bio otvoren put ka prvom mestu. Ono čemu su se Orlići nadali, bilo je ispunjeno. Kina je pobedila Holandiju sa 3:2 i veliki spektakl i duel sa Belgijom mogao je da počne.

– Iskreno, bili su euforični kada su čuli da su Kinezi pobedili, pa je nama u stručnom štabu trebalo malo vremena da ih smirimo. Ta reakcija je bila potpuno prirodna i normalna jer oni ipak imaju po 16-17 godina. Uspeli smo da ih spustimo na zemlju, da izađu na led i da daju sto odsto od sebe. Kada smo postigli prvi gol sve je bilo lakše. Onda je usledio drugi, pa treći, četvrti, peti… Odradili su maksimalno profesionalno svoj deo posla, opustili se i nagrada je stigla – sa osmehom je govorio o uspehu Janković.

Selektor smatra da, ukoliko se budu nastavili dobri rezultati mlađih selekcija, Srbija može da se nada i uspehu u seniorskoj konkurenciji.

– U Zagrebu su igrači do 20 godina osvojili zlato, sada su hokejaši do 18 godina napravili isti uspeh, treba ih ispratiti sve do seniora i nadam se da bi i u toj konkurenciji mogli da ostvare značajan uspeh.

Pored timskog i jedno individualno priznanje je stiglo u redove mladih srpskih hokejaša. Marko Dragović, kapiten Orlića, proglašen je za najboljeg napadača na prvenstvu. Selektor je pun reči hvale za mlađanog hokejaša:

– Apsolutno je zaslužio tu nagradu. Pravi je kapiten i na terenu i van njega. Vođa. Njegove igračke sposobnosti niko nikada nije dovodio u pitanje. Jedan je od najboljih napadača na svakom takmičenju. Ali pored bravura na ledu, sjajna je osoba. Uvek je tu za ekipu, smiruje i diže drugove kada je potrebno, hrabro korača ispred svoje ekipe, on je karika koja povezuje stručni štab i igrače.

31.3.2019. Winning ceremony

Janković je prezadovoljan organizacijom ovog velikog takmičenja.

– Bilo je sjajno. Sve je bilo na visokom nivou. Kada se sve sabere, na kraju svakoga dana najlepše je bilo biti u Beogradu. Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji, volonterima…

A posebno „hvala” je upućeno:

– Publici! Navijanje je bilo sjajno! „Pionir” je bio solidno popunjen u gotovo svakoj utakmici što je za mečeve mlađih kategorija izuzetno važno.

Beogradska publika imaće priliku ponovo da ispuni ledenu dvoranu od 9. aprila, kada će Beograd biti domaćin seniorskog svetskog šampionata.

– Naša selekcija je izuzetno… Zanimljiva. Pravi spoj mladosti i iskustva. Imamo dosta dobre golmane i nekoliko igrača koji sa Crvenom zvezdom igraju finale slovenačke lige. Mislim da imamo jako dobre šanse za dobar rezultat. Ali ja uvek pričam da treba pobediti u pet utakmica. A to nije nimalo lako. Zato idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu – zaključio je Nemanja Janković.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.