SP U18: Anđelkovićev prvenac srušio Kinu, protiv Islanda dovoljan i bod za bronzu

 

Kada je bilo najpotrebnije „orlići" su bili pravi. Naša najmlađa nacionalna selekcija je u verovatno najbitnijem meču na turniru savladala vrlo nezgodnu reprezentaciju Kine debitantskim golom u dresu sa državnim grbom još uvek 15-godišnjeg Vasilija Anđelkovića. Mladi napadač je u 26. minutu meča sâm nadigrao odbranu protivnika i lepim golom doneo možda i medalje vredan gol za selekciju Srbije.

Osim Anđelkovića, sjajna u trijumfu „orlića" bila je kompletna odbrana našeg tima na čelu sa sjajnim golmanom Jugom Mitićem, koji je posle 36 odbrana u utakmici sa Belgijom u utorak, protiv Kineza zaustavio svih 27 šuteva ka našem golu za svoj drugi „šat aut" u karijeri na svetskim šampionatima. Reprezentacija Srbije će tako u slučaju pobede nad Islandom u poslednjem kolu Svetskog prvenstva sigurno osvojiti bronzanu medalju, bez obzira na rezultate preostalih mečeva.

„Orlići" su bili nešto opasniji rival tokom prvog dela igre, naročito u središnjem delu prve trećine, kada su ozbiljno pretili, ali gola nije bilo. Od 15. minuta pa do isteka prvog perioda Kinezi su imali nekoliko prilika, ali golova nije bilo. Srbija je počela ofanzivno u nastavku, a to se isplatilo posle pet minuta igre u drugoj trećini kada je još uvek 15-godišnji Vasilije Anđelković preuzeo pak u trećini protivnika, potom pravim slalomom prošao po levom krilu, ušao u sredinu, a onda pogodio mrežu Kine za vođstvo od 1:0.

Reprezentativci Srbije slave gol Andrije Španjevića protiv selekcije Kine u četvrtom kolu SP u ValdemorouFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Od tog momenta Kinezi su preuzeli kontrolu igre, sa željom da pre drugog odmora stignu do poravnanja rezultata. Tome su doprinele i dve kazne našem timu, ali su mladi srpski hokejaši odlično delovali u odbrani, dok su na drugoj strani pokušavali da iz kontranapada udvostruče prednost. Do kraja drugog dela nije više bilo golova, pa se na poslednju 15-minutnu pauzu otišlo sa rezultatom 1:0 u korist našeg nacionalnog tima.

Poslednji period počinje prilično neovezano na obe strane, nije bilo izrazitih prilika u uvodnim minutima, da bi sredinom tog dela igre kineska selekcija bila nešto opasnija. Odličnu priliku da možda reši pitanje pobednika u 53. minutu propustio je Mirko Đumić, koji se u jednoj polukontri našao oči u oči sa Mingveijem Renom (24 odbrane), ali je kineski čuvar mreže odlično intervenisao.

Pokušali su Kinezi u završnici da stignu do izjednačenja, ali su "orlići" odlično kontrolisali i igru i rezultat, čak i više preteći u momentima kada je protivnik očajnički tražio gol za izjednačenje. Pogodaka do kraja više nije bilo, pa je susret završen minimalnom, ali izuzetno vrednom pobedom našeg nacionalnog tima kojom su stigli na prag četvrte uzastopne bronzane medalje na šampionatima sveta u ovoj starosnoj kategoriji.

U drugom meču dana, Estonija je opravdala ulogu favorita protiv Islanda i slavila ubedljiv trijumf 15:2 i sačuvala prvo mesto pred poslednje kolo. Poslednji meč dana između Španije i Belgije doneo je veliku borbu, a uprkos odličnom otporu koji su pružili Belgijanci, "crvena furija" je zabeležila četvrti trijumf na turniru rezultatom 8:5 (3:1, 2:2, 3:2), pa će se na zatvaranju šampionata u petak od 20 časova sa Estonijom boriti za plasman u Grupu A druge divizije.

Za nas značajnije od toga biće činjenica da je zahvaljujući ovim rezultatima reprezentaciji Srbije u poslednjem kolu protiv Islanda dovoljan bod, odnosno izboren makar produžetak, kako bi se okitila bronzanom medaljom.

Reprezentativci Srbije slave trijumf protiv selekcije Kine u četvrtom kolu SP u ValdemorouFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

 

Svetsko prvenstvo U18 – Valdemoro (Španija)Četvrto kolo – Četvrtak, 31. mart

Kina – SRBIJA 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)Island – Estonija 2:15 (1:4, 1:4, 0:7)Belgija – Španija 5:8 (1:3, 2:2, 2:3)

TABELA: Estonija 12, Španija 12, SRBIJA 6, Belgija 3, Island 3, Kina 0.

Raspored mečeva reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu U18 u Valdemorou:

Subota, 26.3.2016.   SRBIJA – Estonija 3:5 (0:1, 3:2, 0:2)Nedelja, 27.3.2016.   Španija – SRBIJA 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)Ponedeljak, 28.3.2016.   slobodan danUtorak, 29.3.2016.   SRBIJA – Belgija 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)Sreda, 30.3.2016.   slobodan danČetvrtak, 31.3.2016.   Kina – SRBIJA 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)Petak, 1.4.2016.   13h   SRBIJA – Island

Svi rezultati, livescore sa utakmica, kompletne statistike i sastavi svih selekcija dostupne su na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP U18 u Valdemorou, na adresi: http://www.iihf.com/competition/550/statistics.html.

 

You might also like

Comments are closed.