SP U18: Srbija sigurno do bronze, Islanđani bez šanse protiv inspirisanih „orlića“

 

„Orlići" su ovim trijumfom četvrti put uzastopno obezbedili bronzano odličje na planetarnim šampionatima, a peti vezani put popeli su se na pobedničko postolje (2012. u Novom Sadu osvojili srebrnu medalju). Islanđani su samo u prvih 20 minuta uspeli da pariraju izabranicima Jovice Rusa, posle čega je usledila veoma ubedljiva igra našeg nacionalnog tima protiv rivala koji se u ovoj utakmici takođe borio za isti cilj, ali nije imao ozbiljnu šansu protiv vrlo inspirisanih reprezentativaca Srbije.

Dva gola i dve asistencije u trijumfu Srbije imao je sjajni Mirko Đumić, dok su se po jednom u strelce upisali Mirko Marković i Vasilije Anđelković. Odlični su bili i naši golmani Jug Mitić (13 odbrana za 50 minuta) i Bojan Vasić (četiri odbrane za 10 minuta), iako nisu imali previše posla.

Kao i dva prethodna meča „orlića" i ovaj je počeo veoma tvrdo. Njegov veliki značaj naterao je dve ekipe da krenu vrlo oprezno. Islanđani su imali početnu inicijativu, ali su srpski hokejaši vrlo brzo uzvratili. Odličnu priliku za vođstvo u 13. minutu imao je Mirko Đumić posle jedne polukontre, ali je golman Arnar Hjaltested odlično intervenisao. Slično je bilo i tri minuta kasnije kada je Srđan Subotić imao priliku da u „šort hendu" zatrese mrežu, ali nije bilo gola.

Reprezentativci Srbije slave gol Vasilija AnđelkovićaFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

I nastavak je počeo u sličnom stilu. Islanđani su bili nešto agresivniji, ali su naši više pretili, najviše posle kontranapada koje je uglavnom „vukao" hitri Đumić. Imao je i protivnik odličnu priliku, ali je šut Kristveigarsona iz neposredne blizine u 25. minutu zaustavio naš čuvar mreže Jug Mitić. A onda je usledio 28. minut kada je posle jednog od već pomenutih naleta Đumića pak u mrežu sproveo Mirko Marković i prvim golom na turniru doneo prednost našem timu. Nije prošlo mnogo, a „sevnula" je još jedna kontra našeg tima, Islanđani su imali „pauer plej", a Vasilije Anđelković je pogotkom okončao sjajnu akciju Filipovića i Đumića, za vrednih 2:0. „orlići" su bili opasniji rival i u nastavku drugog perioda u kojem više nije bilo golova.

Od poslednje nade Islanđana da mogu da se vrate u igru nije bilo ništa. Iako su imali mogućnost da brane stečenu prednost, naši reprezentativci su potpuno kontrolisali utakmicu, imali apsolutnu inicijativu u trećem periodu, a o dominaciji „orlića" govori podatak da su Islanđani tek sredinom tog perioda prvi put uputili udarac na gol ponovo nesavladivog Juga Mitića, dok je na drugoj strani Mirko Đumić sjajnu partiju i dvema asistencijama iz druge trećine dodao dva gola (jedan u „šort hendu") u poslednjoj za potvrdu pobede i osvajanja trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u madridskom predgrađu.

U preostala dva meča dana, Belgija i Kina igraju meč za opstanak (16.30 časova), dok će Estonija i Španija u duelu dve neporažene ekipe na zatvaranju šampionata (20) odlučiti o putniku u viši rang (Divziji II, Grupa A).

Reprezentativci Srbije tokom intoniranja himne posle pobede protiv Islanda u poslednjem kolu SP u ValdemorouFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

 

Svetsko prvenstvo U18 – Valdemoro (Španija)Poslednje kolo – Petak, 1. april

SRBIJA – Island 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)Belgija – Kina (16.30)Estonija – Španija (20)

 

TABELA: Estonija (-1) 12, Španija (-1) 12, SRBIJA 9, Island 3, Belgija (-1) 3, Kina (-1) 0.

Rezultati reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu U18 u Valdemorou:

Subota, 26.3.2016.   SRBIJA – Estonija 3:5 (0:1, 3:2, 0:2)Nedelja, 27.3.2016.   Španija – SRBIJA 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)Ponedeljak, 28.3.2016.   slobodan danUtorak, 29.3.2016.   SRBIJA – Belgija 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)Sreda, 30.3.2016.   slobodan danČetvrtak, 31.3.2016.   Kina – SRBIJA 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)Petak, 1.4.2016.   SRBIJA – Island 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Svi rezultati, livescore sa utakmica, kompletne statistike i sastavi svih selekcija dostupne su na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP U18 u Valdemorou, na adresi: http://www.iihf.com/competition/550/statistics.html.

 

You might also like

Comments are closed.