Janković: Titula s Partizanom najslađa do sada, ali imamo priliku da se sada svi zajedno radujemo tituli

 

Mladi stručnjak je tokom ove sezone preuzeo vođenje Partizana sa kojim je osvojio 11. uzastopnu titulu, a 20. u istoriji kluba, a sada će sa selektorom Markom Kovačevićem pokušati da i „orlove" odvede do trofeja, odnosno plasmana u Diviziju I, u kojoj smo prvi i jedini put učestvovali 2010. godine. Janković se osvrnuo na odličnu klupsku sezonu srpskog hokeja, rivalitet sa Crvenom zvezdom, sjajnu finalnu seriju i govorio o odnosu hokejaša dva suparnička tabora koji bi, posle dosta varnica u Prvenstvu Srbije, sada trebalo da se bore u istom dresu, za novi cilj, onaj najvažniji.

– Pripreme teku odlično, radimo vrlo kvalitetno. Ekipa će u odnosu na Kortinu na Svetskom prvenstvu biti jača za Marka Sretovića koji je imao odličnu sezonu u Švedskoj gde je bio najbolji poenter, odnosno Nikolu Bibića koji je takođe imao izuzetnu sezonu u Kanadi i koji će nam se priključiti pred sam početak turnira. Osim njih tu su i tri igrača NS Starsa, Stefan Ilić koji je igrao italijansku Seriju A, tako da radimo u odličnom sastavu, mahom od igrača Crvene zvezde i Partizana, treniramo izuzetno i vrlo smo zadovoljni kako sve teče. Mnogo je bolji nivo hokeja nego što je ikada bio u novijoj istoriji seniorske reprezentacije – rekao je Nemanja Janković.

Iako se u Kortini dAmpeco videlo da je Holandija po kvalitetu ispred naše selekcije, Janković veruje da „orlovi" imaju kvalitet da se pojačani Bibićem i Sretovićem u Haki ravnopravno bore sa "lalama" za najviši plasman iplasman u prvu divijziju u kojoj smo poslednji i jedini put bili sada već daleke 2010. godine.

– Odlično smo se nosili sa njima sve do sedam minuta pred kraj. Mislim da možemo da se borimo za najviši plasman. Nedostajali su nam igrači koji imaju iskustvo igranja u inostranstvu, oni će nam mnogo pomoći. A i ostatak ekipe sada deluje potpuno drugačije nego tada kada je dobar deo igrača vrlo malo trenirao, a kamoli igrao utakmice. Sada je potpuno drugačije, imamo ekipu koja izlazi iz odlične završnice sezone u plej-ofu. Imamo cilj, idemo ka njemu i mislim da može sve da bude jako dobro. Definitivno "pucamo" na prvo mesto, pa ćemo videti kako će sve to da izađe – rekao je Janković, a zatim analizirao još jednog favorita na turniru i naglasio šta je najveća snaga našeg tima:

– Mi igramo srcem, igramo uvek do kraja. Tako je bilo i u Madridu na predolimpijskom turniru kada smo, između ostalih, dobili i Špance, već ko zna koji put zaredom. Reprezentacija Španije je izuzetno potkovana tehnički, sistemski. Mi smo njih na prethodnim takmičenjima dobijali jer smo više želeli pobedu, a to je ono što je u ovom turnirskom sistemu takmičenja najvažnije. Gradimo formu tako da pred odlazak u Haku bude na vrhuncu. Idemo tamo kao zapete puške, "glavom kroz zid", pa šta bude – optimista je Janković.

Debitovao u "Srpskoj Atini": Nemanja Janković na klupi juniorske reprezentacije na SP u Novom SaduFoto: Mirko Lazović

Janković se tokom cele sezone nametao kao ispomoć u stručnom štabu, i to, kako se ispostavilo, odlična ispomoć. Počeo je sezonu na ledu, igrajući za Partizan, potom je došao poziv za vođenje juniorske selekcije na SP u Novom Sadu, zatim mesto prvog trenera Partizana, a potom i klupa seniorske reprezentacije.

– Sve je to nešto novo za mene. Počelo je sa tih mesec dana priprema sa juniorima, zati Svetsko prvenstvo, potom preuzimanje Partizana, a onda i turnir u Kortini. Otprilike to što smo forsirali u tim akcijama, biće put i za nastavak, počev od Hake. Uskočili smo ove sezone Marko Kovačević i ja, pokušavamo da stvorimo taj neki novi, severnoamerički sistem sa mnogo klizanja. Za sada to ide veoma dobro. Svi se dobro poznajemo, odlično se razumemo. Sa praktično svim igračima poznajemo se sa leda, pa iako smo tu u svojstvu trenera, mnogo znači taj odnos koji posedujemo, što stvara dobru atmosferu koja nama Srbima mnogo znači. Nadamo se da će kruna svega toga biti borba za prvo mesto u Španiji, što bi bilo idealno – smatra Janković.

Postoji mogućnost da vam se u stručnom štabu pridruži Danijel Džejkob, naš nekadašnji reprezentativac koji je mnogo doprineo osvajanju zlatne medalje u Novom Sadu 2009. Danas on ima izuzetnu trenersku karijeru u Kanadi (radi ako pomoćni trener u jednoj od vodećih kanadskih juniorskih liga QMJHL), a upravo će ga klupske obaveze najverovatnije sprečiti da ipak bude deo ekipe u Haki.

– Den će sigurno biti deo tima u nekoj varijanti. Nažalost, njegove obaveze u Kanadi nisu mu dozvolile da nam se pridruži na pripremama, ali će nam u Haki sigurno biti od velike pomoći. Da li će to biti tehnički deo, video analiza ili nešto drugo, tek sigurno da će nam njegovo iskustvo biti od nemerljivog značaja. On radi u sistemu hokeja gde se svakog dana nešto novo dešava i njegove sugestije će biti nezamenljive. Mi smo na vezi praktično svakog dana, razgovaramo, komuniciramo, a to će nam mnogo značiti i u budućnosti, jer će on sigurno u vremenu koje dolazi biti deo ove ekipe i pomagati u daljem radu reprezentacije čiji je nekada bio deo. Njega igrači izuzetno poštuju, njegov rad i sve što je postigao, a siguran sam da će u budućnosti njegov doprinos biti ogroman za srpski hokej – smatra on.

Zlatni momenti srpskog hokeja: "Orlovi" slave trijumf nad Estonijom na SP 2009. koji je bio najava plasmana u Diviziju IFoto: Filip Bakić

Janković se osvrnuo i na završnicu domaćeg prvenstva u kojem je Partizan osvojio 20. titulu u klupskoj istoriji, a jedanaestu u zastopnu. Velikog udela u tom upsehu sigurno je imao mladi trener koji je ekipu preuzeo polovinom sezone i za dva meseca je doveo do trofeja za koji kaže da mu je najdraži u karijeri. 

– Iako nam je to 11. titula u nizu, mislim da će se svi u klubu složiti da je najslađa, kako se to kaže. Razlog je jednostavan. Nešto se tu tokom sezone "zakuvalo", mada čini mi se bez razloga. Partizan je deset godina uzastopno bio ubedljivo najbolji u Srbiji, da bi se potom desila ta dva poraza u ligaškom delu, koja su donela nekakvu dramu u hali Pionir, što je stvarno fantastična stvar za hokej! Morali smo da reagujemo na to, skupili smo se negde na sredini sezone, seli u svlačionicu i shvatili da moramo da se uozbiljimo, zarad kluba i ni zbog čega drugog. To je bio glavni razlog zbog kojeg nam je titula toliko značila, jer smo igrali jedni za druge, za tim i drugarstvo koje gradimo već godinama i koje se neće nikada promeniti – rekao je Janković, a onda izneo pohvale i na račun „večitog rivala":

– Zvezda je odigrala sezonu na izuzetno zavidnom nivou. Bili su mnogo ispred Partizana na fizičkom nivou, pa i na tehničkom, može se reći. Ipak, ono u čemu smo bili najbolji godinama ponovo se dokazalo – odlučilo je naše iskustvo. Naravno, bila je ta poslednja utakmica i taj produžetak, a tada odlučuje samo to koja ekipa u tom momentu želi više pobedu. Svakako da je napredak koji smo ostvarili tokom sezone bio jedan od ključeva konačnog trijumfa, ali naša atmosfera i odnos koji imamo su je pre svega doneli. Čak i da se nije ovako završilo, ne bismo bili nezadovoljni, jer smo dali sve od sebe i igri uvek pristupali sa osmehom na licu.

Trijumf u produžetku: Hokejaši Partizana slave 20. titulu državnog prvakaFoto: Ivan Ristić

Posle ogromnog naboja koji je zbog velikog uloga donela finalna serija plej-ofa, ali i nervoze nastale u sada već čuvenom drugom ovosezonskom derbiju krajem ligaškog dela, dva suparnička tabora sada se udružuju radi najvišeg cilja u ovoj sezoni – medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji. Iako je neminovno podsećanje saigrača iz reprezentacije koji dolaze iz redova rivala na to kako je serija okončana, Janković podseća da je ono što sada dolazi iznad svega što je bilo u prethodnom delu sezone.

– Ima "peckanja" u svlačionici, naravno (smeh). Provlači se sve to kroz šalu, ali to je sve normalno i koristimo je samo kako bismo pravili što bolju vezu među sobom. Sve što je bilo ostavili smo na ledu, sada smo svi zajedno. Postali smo jedna ekipa koja ima novi cilj. To su izvanredni momci, u obe ekipe. Izuzetno se dobro znamo, praktično ceo život i odlično funkcionišemo. Najvažnije je da tu nema nikakve zle krvi, nikakve loše namere, to je ono najvažnije. Zvezdini igrači su jako, jako bitni za ovaj tim, njihova fizička sprema je ono što ovoj reprezentaciji daje veliku snagu, a mi treneri smo tu da iskoristimo svaki kvalitet koji poseduju, kao i Partizanovih hokejaša i igrača iz Novog Sada i inostranstva, jer želimo da učinimo sve što je u našoj moći da ostvarimo taj najviši cilj – da se na kraju sezone svi zajedno radujemo zajedničkoj tituli ili makar medalji. Makar to mi Srbi umemo dobro da radimo – zaključio je Janković.

Nemanja Janković slavi gol u meču sa Islandom na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2014. godineFoto: Miloš Rafailović

Reprezentacija je u subotu u lednoj dvorani „Pionir" odigrala trening meč u kojoj su „orlovi" bili podeljeni u dve ekipe, a kao brojčanu ispomoć dala im je Crvena zvezda, čijih je nekoliko stranih hokejaša takođe zaigralo u ovoj pripremnoj utakmici u kojoj su u duelu Crvene i Bele ekipe, posle penala bolji bili Beli. U regularnom delu rezultat je bio 6:6.

Nažalost, plan stručnog štaba nije bio odigravanje ovog susreta, već pripremni duel sa slovenačkim Celjem, ali do dogovora na kraju ipak nije došlo.

Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe A u španskoj Haki (9-15. April) igraće protiv selekcija Belgije, Islanda, Kine, Holandije i domaćina Španije. Samo pobednik izboriće plaman u Diviziju I, Grupa B, dok se najslabiji tim seli u B grupu druge divizije.

 

You might also like

Comments are closed.