Počinje finale sezone: „Orlovi“ otputovali u Španiju na SP, derbi već u prvom kolu

 

Posle priprema koje su okončane jutrošnjim trenigom u ledenoj dvorani "Pionir", tokom kojih je kroz program koji je vodio selektorski tandem Marko Kovačević (prvi trener) i Nemanja Janković (pomoćni trener) prošlo tridesetak kandidata, 22 igrača koji će predstavljati Srbiju na šampionatu sveta otputovala su letom preko Ciriha u Barselonu, odakle ih očekuje transfer do malog skijaškog centra u španskim Pirinejima.

Srbija će na Svetskom prvenstvu u Španiji pokušati da odbrani bronzane medalje osvajane na oba prethodna šampionata, u Beogradu 2014. i Rejkjaviku 2015, a rivali u tom nastojanju biće joj selekcije Belgije, Islanda, Kine, Španije i Holandije, sa kojom se „orlovi" sastaju u prvom meču na turniru, u subotu od 16.30 časova. „Lale" su prvi favorit za plasman u viši rang takmičenja (Divizija I, Grupa A) iz kojeg su eliminisani prošle sezone, dok se naša reprezentacija i domaćin turnira nadaju da bi u tom nastojanju mogli da im pomrse račune.

– Imamo ekipu koja izlazi iz odlične završnice sezone u plej-ofu domaćeg prvenstva. Imamo najviši cilj, idemo ka njemu i mislim da možemo da prođemo veoma dobro. Definitivno pucamo na prvo mesto, pa ćemo videti kako će sve to da izađe. Nivo hokeja koji imamo je mnogo bolji nego što je ikada bio u novijoj istoriji seniorske reprezentacije – rekao je nekoliko dana pred put Nemanja Janković, pomoćni trener nacionalnog tima.

Hoće li se radovati i u Haki: Reprezentativci Srbije slave gol na SP na Islandu 2015. godineFoto: Elvar Freyr Pálsson

„Orlovi" su se sa selekcijom Holandije sastali i pre dva meseca na kvalifikacionom turniru za odlazak na Zimske olimpijske igre održanom u Kortini dAmpeco. Naš prvi protivnik na SP u Haki je tada trijumfovao rezultatom 7:3, iako su srpski „oklopnici" do same završnice utakmice imali aktivan rezultat.

Naša reprezentacija u odnosu na taj turnir biće jača za dva izuzetno značajna igrača – Marka Sretovića, najboljeg asistenta nacionalnog tima i prvog poentera lanjskog Svetskog prvenstva na Islandu, odnosno, Nikolu Bibića, jednog od naših najboljih bekova u poslednjoj deceniji. Obojica su imali odlične sezone u Švedskoj, odnosno Kanadi, što bi trebalo da donese veliki kvalitet i u igri našeg tima na turniru u Pirinejima. Osim toga, igrači koji nastupaju u domaćem šampionatu imali su izvanrednu završnicu sezone u finalu domaćeg plej-ofa, koji je značajno doprineo kvalitetu forme među reprezentativcima koje daju "večiti rivali" Partizan i Crvena zvezda.

Kovačević se odlučio za sledećih 22 igrača koji će braniti nacionalne boje Srbije:

  • golmani: Arsenije Ranković i Petar Stepanović;
  • bekovi: Stefan Ilić, Marko Brkušanin, Dragan Komazec, Aleksa Luković, Uglješa Novaković, Robert Sabadoš, Pavle Podunavac Nikola Bibić;
  • napadači: Marko Milovanović, Pavel Popravka, Dimitrije Filipović, Nenad Raković, Srđan Ristić, Nemanja Vučurević, Nikola Kerezović, Mirko Đumić, Petar Novaković, Marko Sretović, Lazar Leštarić i Uroš Bjelogrlić.

 

Turnir se igra po ligaškom sistemu (svako sa svakim), a samo pobednik izboriće plaman u Diviziju I, Grupa B, dok se najslabiji tim seli u B grupu druge divizije.

Veliku pomoć u pripremama za ovo Svetsko prvenstvo reprezentaciji Srbije dala je „Medi Group", kao tehnički partner nacionalnog tima.

 

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)Raspored mečeva reprezentacije Srbije

Subota, 9.4.2016.    16.30h  SRBIJA – HolandijaNedelja, 10.4.2016.  13h      Belgija – SRBIJAPonedeljak, 11.4.2016. slobodan danUtorak, 12.4.2016.   20h      SRBIJA – ŠpanijaSreda, 13.4.2016. slobodan danČetvrtak, 14.4.2016. 16.30h  Island – SRBIJAPetak, 15.4.2016.    13h       SRBIJA – Kina

Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor" sa utakmica i „lajvstrim" svih 15 mečeva šampionata biće dostupni na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

 

You might also like

Comments are closed.