SP: Počinje juriš na medalju, nikad jači „orlovi“ žele iznenađenje protiv oslabljenih Holanđana

 

Već na startu šampionata našu selekciju očekuje derbi meč protiv "lala" koje su glavni favoriti za plasman u viši rang takmičenja (Divizija I, Grupa A) iz kojeg su eliminisani prošle sezone, a "orlovi" će pokušati da ih spreče u tom nastojanju. Nacionalni tim koji sa klupe predvodi selektor Marko Kovačević ima razloga za optimizam pred meč sa našim prvim protivnikom na turniru.

Dve selekcije sastale su se pre samo dva meseca, na kvalifikacionom turniru za odlazak na Zimske olimpijske igre održanom u Kortini dAmpeco. „Oranje" je tada trijumfovalo rezultatom 7:3, iako su srpski „oklopnici" pet minuta pre kraja utakmice imali aktivnih 3:4, ali je tada usledio furiozan finiš i tri vezana gola holandske selekcije.

Ipak, u odnosu na turnir u Kortini, naša reprezentacija jača je za dva izuzetno važna igrača, po jednog u odbrani i napadu. Dok najbolji poenter prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva na Islandu Marko Sretović na svetski šampionat dolazi posle sjajne sezone za švedski Vanenborgs u kojem je bio prvi poenter tima, Nikola Bibić, jedan od naših bekova sa najboljim pedigreom, sigurno će dati preko potrebnu sigurnost u odbrani, posle odlične sezone u Kanadi u kojoj je nedavno osvojio ACH ligu sa svojim Stouni Krik Dženeralsima.

Stub odbrane: Nikola Bibić biće značajno pojačanje našem timuFoto: Miloš Rafailović

Osim toga, hokejaši koji nastupaju u redovima „večitih rivala" Partizana i Crvene zvezde (njih 15) imali su sjajnu završnicu sezone, usled koje takmičenje u španskim Pirinejima dočekuju u izuzetnoj formi.

S druge strane, Holanđani će u Haki nastupiti u dosta izmenjenom sastavu u odnosu na februarski, pošto će biti oslabljeni neigranjem nekolicine hokejaša Tilburga Trapersa koji imaju obaveze u plej-ofu Treće nemačke lige, pa je selektor Kris Ejmers prinuđen da se osloni mahom na igrače iz regionalne BeNe lige koju „lale" igraju sa belgijskim klubovima, među kojima je i nekoliko debitanata.

Srbija će na Svetskom prvenstvu u Španiji pokušati da odbrani bronzane medalje osvajane na oba prethodna šampionata, u Beogradu 2014. i Rejkjaviku 2015, a pored Holandije rivali u tom nastojanju biće joj selekcije Belgije, Islanda, Kine i domaćina Španije.

U ostalim mečevima prvog kola, na otvaranju turnira sastaju se Belgija i Island (13 časova), dok u večernjem terminu (20) igraju Kina i Španija. 

Turnir se igra po ligaškom sistemu (svako sa svakim), a samo pobednik izboriće plaman u Diviziju I, Grupa B, dok se najslabiji tim seli u B grupu druge divizije.

"Orlovi" na SP na Islandu: Možemo li već na startu slušati "Bože pravde"?Foto: Elvar Freyr Pálsson

Veliku pomoć u pripremama za ovo Svetsko prvenstvo reprezentaciji Srbije dala je „Medi Group", kao tehnički partner nacionalnog tima.

 

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)Prvo kolo – Subota, 9. april

Belgija – Island (13)SRBIJA – Holandija (16.30)Kina – Španija (20)

Raspored mečeva reprezentacije Srbije:

Subota, 9.4.2016.    16.30h  SRBIJA – HolandijaNedelja, 10.4.2016.  13h      Belgija – SRBIJAPonedeljak, 11.4.2016. slobodan danUtorak, 12.4.2016.   20h      SRBIJA – ŠpanijaSreda, 13.4.2016. slobodan danČetvrtak, 14.4.2016. 16.30h  Island – SRBIJAPetak, 15.4.2016.    13h       SRBIJA – Kina

Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor" sa utakmica i „lajvstrim" svih 15 mečeva šampionata biće dostupni na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

 

You might also like

Comments are closed.