SP: Srbija se digla iz ponora, ali ostala na korak od podviga protiv favorizovane Holandije

 

Uprkos odličnom otporu protiv favorizovanog protivnika i povratka u igru posle ogromnog zaostatka od tri gola polovinom druge trećine, "orlovi" nisu uspeli da naprave potpun podvig i izbore makar produžetak i jedan bod protiv prvog favorita turnira. Iako su u španske Pirineje doputovali značajno oslabljeni neigranjem desetak hokejaša najjačeg domaćeg kluba Tilburg Trapersa (imaju obaveze u plej-ofu treće nemačke lige), Holanđani su važili za glavnog kandidata za povratak u viši rang (Divizija I, Grupa A) iz kojeg su eliminisani prošle sezone, a taj epitet potvrdili su i u meču sa našom najboljom selekcijom (odnos šuteva 41-31 za „lale").

"Orlovi" su se izvanredno borili tokom svih 60 minuta, pokazali da mogu da pariraju renomiranom protivniku, ali su trenuci pada koncentracije sredinom meča doveli do ogromnog zaostatka koji je bilo teško nadoknaditi, pa čak ni golovi Nenada Rakovića i prvog strelca domaće lige Pavela Popravke nisu uspeli da donesu produžetak.

Izvanredan na golu Srbije bio je Arsenije Ranković koji je zabeležio čak 38 odbrana, među kojima i penal na isteku 37. minuta pri rezultatu 1:3, kojim je sačuvao naš tim u igri. Ipak, golovi Maksa Hermensa, Gusa van Nesa i Kevina Brujstena bili su dovoljni za treći trijumf "Oranjea" u isto toliko međusobnih mečeva protiv Srbije, pa će izabranici Marka Kovačevića šansu za prve bodove morati da traže u nastavku takmičenja, a prvi na listi je rival iz još jedne zemlje Beneluksa, reprezentacija Belgije (nedelja, 13 časova).

Zanimljivo je da je identičnim rezultatom, ali posle produžetka, završen prvi međusobni duel dve selekcije igran 2010. na Svetskom prvenstvu u Tilburgu, dok su "orlovi" sa Holanđanima poslednji put igrali pre samo dva meseca u Kortini dAmpeco, na kvalifikacionom turniru za odlazak na ZOI 2018. Tada je "Oranje" slavilo sa rezultatski ubedljivih 7:3, iako je naš nacionalni tim pet minuta pre kraja meča imao aktvinih 3:4.

Zamalo produžetak: Udarac Marka Sretovića u poslednjem napadu na utakmiciFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Meč protiv Holandije u Haki počeo je vrlo otvoreno. Srpski „oklopnici" pokazali su od starta da neće mnogo respektovati rivala, pa su naši momci pokazivali ozbiljne napadačke ambicije u prvoj polovini uvodne trećine. Tek sa prvom kaznom „orlova" Holanđani preuzimaju inicijativu, iako smo i u tim momentima ozbiljno pretili u kontranapadima.

Međutim, od sredine prvog perioda „lale" su bile dominantan rival, zatvorili su naše hokejaše u potpunosti u svoju defanzivnu trećinu i vezali desetak opasnih šuteva do prvog odmora, ali je sjajan na golu bio Arsenije Ranković sa čak 17 odbrana u prvoj trećini, dok smo se odlično branili čak i u situaciji „3 na 5" u poslednjih minut i po.

Uspeli su naši da se oslobode pritiska na početku nastavka, ali je posle tri minuta igre odbrana Srbije zaspala, pa je jedan povratan pas Van Nesa u gol pretvorio Maks Hermens. Samo četiri minuta kasnije isti dvojac, samo u obrnutim ulogama, udvostručio je prednost „Oranjea". Jednu tehničku grešku naših u odbrani, odnosno loše upucan pak u trećinu rivala, posle brze kontre u mrežu Rankovića je smestio Gus van Nes. Konačan ishod meča nazreo se u 32. minutu kada je Kevin Brujsten golom okončao još jednu dobru timsku akciju svog tima, ali onda je usledio nestvaran finiš „orlova".

Igrač utakmice: Arsenije Ranković brani penal Toma Marksa pri rezultatu 1:3Foto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Pet minuta posle trećeg gola na ledu se našla naša četvrta postava, a odličan prodor Srđana Ristića golom je okončao Nenad Raković i probudio nadu našem timu. Samo pola minuta kasnije ona je mogla biti ugašena, jer su posle propuštenog zicera Sretovića u kontranapadu Holanđani dobili penal, ali je Ranković i kod najstrože kazne još jednom izvanredno reagovao, da bi minut i po pre poslednjeg odmora potpunu neizvesnost u meč vratio Pavel Popravka, posle odličnog prodora po levom krilu.

Hrabro su ušli „orlovi" u poslednji period, želeli su izjednačenje, napali od starta, ali nije bilo prave prilike u vrlo dinamičnoj prvoj polovini treće trećine. Ni kazna dosuđena „lalama" tačno na sredini završnog perioda nije donela Srbiji toliko željeni treći gol, atakovali su naši hokejaši bez kompromisa, u završnici pokušali i sa šest igrača na ledu, ali ni pokušaji Sretovića i Filipovića u poslednjem napadu nisu uspeli da obezbede produžetak – 2:3.

U uvodnom meču dana Belgija je tek posle penala, u duelu punom preokreta, savladala Island rezultatom 5:4 i revanširala mu se za ubedljiv poraz na prošlogodišnjem šampionatu u Rejkjaviku (3:0), na kojem su Belgijanci osvojili srebrnu medalju. Upravo će oni biti naš naredni rival, u nedelju od 13 časova. 

U poslednjem meču prvog kola domaća Španija ozbiljno se namučila protiv Kine (2:0), protiv koje je rano povela, ali tek u finišu definitivno slomila otpor, iako je tokom celog meča imala inicijativu (odnos šuteva 34-15).

U nedelju je na programu jedan od derbija šampionata, jer će se upravo domaća Španija sastati sa favorizovanom Holandijom, u večernjem terminu od 20 časova. Pre tog meča, odigraće se susret između Islanda i Kine (16.30).

 

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)Prvo kolo – Subota, 9. april

Belgija – Island 5:4 pen. (2:2, 2:1, 0:1, 0:0 – 1:0)SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)Kina – Španija 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Raspored mečeva reprezentacije Srbije:

Subota, 9.4.2016.    SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)Nedelja, 10.4.2016.  13h      Belgija – SRBIJAPonedeljak, 11.4.2016. slobodan danUtorak, 12.4.2016.   20h      SRBIJA – ŠpanijaSreda, 13.4.2016. slobodan danČetvrtak, 14.4.2016. 16.30h  Island – SRBIJAPetak, 15.4.2016.    13h       SRBIJA – Kina

Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor" sa utakmica i „lajvstrim" svih 15 mečeva šampionata biće dostupni na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

 

You might also like

Comments are closed.