Vukotić: Sve je bilo savršeno

Seniorska hokejaška reprezentacija Srbije vratila se u Beograd posle učešća na prestižnom Alrosa kupu u Sankt Peterburgu. Izabranici selektora Danijela Džejkoba izgubili su od Norvežana 8:2, olimpijske reprezentacije Rusije 5:0 i regionalne ruske selekcije do 25 godina koja je nazvana Severozapadna zbornaja 8:0. Ali, i pored tri poraza, počastvovani su učešćem na ovako renomiranom takmičenju, a boravak u Sankt Peterburgu shvatili su kao veliko iskustvo koje će im značiti u narednim sezonama.

– Bilo je neverovatno sa svih aspekata – ističe Danilo Vukotić, sportski direktor Saveza hokeja na ledu Srbije i potom dodaje:

– Igrali smo protiv znatno kvalitetnijih ekipa, a samo smo u prvoj trećini poslednje utakmice bili inferiorni u odnosu na rivala iz prostog razloga, jer nas je stigao umor. Reprezentacija Srbije se pokazala mnogo bolje nego što je to bilo ko očekivao, i na tome svaka čast igračima, ali i trenerima Danijelu Džejkobu i Nemanji Jankoviću. Ovaj turnir je bio od izuzetnog značaja za sve njih, jer su jasno uvideli da mogu da igraju hokej na višem nivou.

Ambijent u kome su naši hokejaši igrali mečeve u Sankt Peterburgu takođe je bio za pamćenje:

– Hala u Sankt Peterburgu prima sedam i po hiljada ljudi, a u mečevima u kojima je igrala Rusija na trbinama je bilo oko šest hiljada navijača koji su bili poprilično bučni, tako da je i to bilo jedno novo iskustvo za naše igrače. Taj sportski objekat je daleko moderniji od onoga sa čime se susrećemo u Srbiji. Kvalitet leda, osvetljenje, prateći sadržaji sve to utiče na jedan potpuno drugačiji utisak, tako da je bilo veoma lepo to sve videti i doživeti.

Srbi su imali i podršku navijača.

– Publika je bila na našoj strani, a velikom borbenšću koju smo pokazali u duelima sa znatno jačim rivalima zaslužili smo poštvanje momaka koji rade na održavanju leda u dvorani. Poslednjeg dana od njih smo dobili poklone što je zaista bio lep gest, ali i još jedna potvrda da smo na najbolji mogući način reprezentovali Srbiju – ističe Vukotić.

Kada se crta podvuče, sezona koja je za nama za srpski hokej bila je izuzetno berićetna. Osvojene su tri zlatne medalje – na svetskim prvenstvima u seniorskoj, juniorskoj i konkurenciji do 20 godina – a Crvena zvezda je prigrabila titulu u IHL ligi.

– Ne znam šta je moglo više da se osvoji. Svuda smo bili najbolji. Mislim da je ovo bila savršena zima za nas. Sada je možda prerano govoriti o planovima za budućnost, ali evidentno je da imamo dobru bazu. Pokazalo se da generacija igrača do 18 i do 20 godina ima dobar potencijal i na njima će biti fokus, jer bi oni trebalo da budu oslonac seniorske reprezentacije u narednim godinama. Siguran sam da ćemo pokušati sve da u seniorskoj konkurenciji naredne sezone izborimo opsatanak u Prvoj diviziji. Biće veoma teškjo, ali ukoliko to ne uspemeo, sa ovom novom generacijom talentovanih hokejaša sigurno ćemo ponovo pokušati da se vratimo u Prvu divizuju za dve godine. Opšti je utisak da mnogi od tih mladih momaka mogu da naprave dobre karijere u inostranstvu, a Savez će svakako biti tu da ih podrži i da im u toj nameri pomogne.

U Savezu hokeja na ledu imaju želju posle svih dobrih rezultata.

-Mislim da smo zaslužili da imamo još jednu ledenu dvoranu. Posle svega što smo osvojili red je da pored Pionira dobijemo još jednu funkcionalnu dvoranu. Kada će se i da li će se to desiti, u ovom trenutku rano je za priču, ali nadam se da smo dobrim rezultatima skrenuli pažnju na sebe – zaključio je Danilo Vukotić.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.