Detaljne pripreme kalendara takmičenja za narednu sezonu

Od završetka prethodne sezone, koja je trijumfom Crvene zvezde u IHL ligi i osvajanjem zlata na svetskim šampionatima svih naših reprezentativnih selekcija bila najuspešnija za srpski hokej do sada, rukovdstvo SHLS-a čini sve da naredne takmičarske godine obezbedi adekvatna nacionalna prvenstva u svim raspoloživim kategorijama. Odnosno, da na krilima tih uspeha učini korak više za razvoj srpskog hokeja i podigne nivo kvaliteta domaćih takmičenja.

Sa tim ciljem napravljeni su premilinarni spiskovi raspoloživog igračkog kadra svih klubova po uzrasnim katagorijama, a naredni zadatak za direktora takmičenja Bogdana Dabovića je bio da na osnovu svega toga pripremi kalendar takmičenja.

– Predlog kalendara takmičenja je urađen, ali smo naišli na određene probleme – počinje priču Dabović i dodaje:

– Seniorske ekipe Crvene zvezde i Vojvodine, kao i U19 selekcija Zvezde prijavile su svoje učešće u IHL ligi naredne sezone. Međutim, kada smo dobili raspored njihovih utakmica ustanovili smo da bi to moglo da predstavlja značajan problem u organizaciji domaćih takmičenja.

Dabović je pojasnio da je menadžment IHL lige kreirao raspored odigravanja utakmica po sopstvenom nahođenju, ne uzimajući u obzir činjenicu da su u Srbiji funkcionalne samo dve ledene dvorane:

– Prema rasporedu IHL lige Vojvodina i Crvena zvezda bi trebalo da u čak sedam kola u istom danu budu domaćini u mečevima regionalne lige. To praktično znači da tih dana, a to su prema kalendaru subote, u Pioniru i SPENS-u ne bismo imali termine za domaća takmičenja. Imamo želju da se u domaćim ligama igra što više utakmica, ali ovakve stvari nas u popriličnoj meri ograničavaju – kratko je zastao Dabović i potom izneo dodatni problem:

– Dobili smo i raspored utakmica za U19 IHL ligu u kojoj će učestvovati hokejaši Zvezde. Da bi se sve to uklopilo sa predlogom našeg kalendara takmičenja moralo bi da se pomeri čak 14 utakmica u prvenstu U12, pet utakmica u šampionatu U14, četiri meča u kategoriji U16, zatim dva turnira „osmice“ i jedan turnir „desetke“. Ako uzmete u obzir kratak vremenski period dostupnosti leda u našim dvoranama, činjenicu da postoji raskorak u zimskom školskom raspustu za teritoriju Vojvodine i Beograda, zatim da postoji želja klubova da učestvuju i na međunarodnim turnirima kao i reprezentativne obaveze, potrebno je vrlo precizno planiranje, ali iznad svega poštovanje predviđenog kalendara kako bi sve utakmice bile odigrane u predviđenim rokovima.

Iako je izazov veliki Dabović naglašava da i u ovoj ne baš zavidnoj situaciji postoji rešenje, ali uz besprekorno ispunjavanje određenih uslova:

– Biće veoma teško sve uskladiti, ali ćemo u svakom slučaju pronaći model. Međutim, u tom slučaju sve naše ekipe u svim uzrasnim kategorijama će morati striktno da se pridržavaju kalendara. Propozicije takmičenja će striktno morati da se poštuju, jer bi svako nepoštovanje termina izazvalo lančane reakcije posle kojih bismo doveli u pitanje uspešan završetak sezone.

Kao predlog rešenja Dabović navodi:

– Fokus na odigravanju utakmica ćemo verovatno napraviti tokom oktobra i novembra. Ali, u situaciji kada nam nedostaje manevarski prostor za naknadne ispravke, ključ će biti da se klubovi striktno pridržavaju kalendara koji budemo usaglasili – zaključio je Dabović.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.