Uradili smo za godinu dana što neko postigne za dve ili tri sezone

Ivan Nedeljković, komesar za suđenje SHLS, ima dosta razloga da bude zadovoljan jer su rezultati koje su srpske sudije u hokeju na ledu postigle za samo godinu dana zaista impresivni.

– Srpske sudije su za godinu dana napravile rezultate koje su neke zemlje dostizale za dve ili tri godine. Prezadovoljan sam jer niko ovo nije očekivao – rekao je na početku razgovora Nedeljković.

Sistemski rad uvek donosi napredak, a Nedeljković je istakao da su sudije sjajno prihvatile nov način funkcionisanja.

– Srpske sudije nisu navikle da imaju supervizore, ali isto tako su bili svesni da će im ta saradnja doneti dosta toga dobrog. Sada sudije stalno gledaju snimke, imaju analize učinjenog, razgovaraju sa supervizorima, imaju evaluacije i na kraju budu nagrađeni za sav trud i rad.

Posebno je želeo da istakne dva imena.

– Darko Popović i Stefan Požar su sudili na Svetskom prvenstvu i obojica su od strane IIHF sudija dobila „crtu gore“ što znači da će moći da sude viši rang takmičenja.

Naš najbolji sudija u hokeju na ledu povukao je zanimljivu paralelu.

– Meni je na primer bilo potrebno tri godine da radim i da se trudim kako bih zavredio poverenje supervizora da sudim u višem rangu takmičenja, a Darko i Stefan su posle samo godinu dana uspeli u onome zašta je meni trebalo tri godine. Veoma sam srećan zbog toga jer su i sami videli koliko jer rad sa supervizorom dobar.

Nedeljković je želeo da istakne i sjajnu saradnju sa Svezom hokeja na ledu Srbije.

– Sudije imaju mnogo bolji odnos sa Savezom nego pre. Stalno smo u kontaktu i nadam se da će ta veza biti sve čvršća i kvalitetnija jer da bi liga postala jača tako i sudije moraju da budu na visini zadatka i da stalno napreduju.

U prošloj sezoni je izvršena regrutacija mladih sudija.

– Imamo devetoricu novih sudija i ove godine ćemo intenzivno raditi na njihovom spremanju za sledeći korak, a to je suđenje u seniorskoj ligi. Želimo da ih zadržimo u hokeju, da radimo sa njima, da se oni usavršavaju i na međunarodnom nivou. Sastavni deo rada sa sudijama su seminari. Prvi će biti održan pred početak lige, a onda ćemo ih tokom sezone imati još dva.

Sastavni deo napretka je i motivacija. I nje ne sme nikada da manjka.

– Stefan Požar je dobio poziv da sudi ligu u Mađarskoj koja je sigurno jača od domaće lige i IHL lige, tako da se nadam da će opravdati poziv, ali i da će steći određeno međunarodno iskustvo. Njegov primer napretka trebalo bi da posluži i mladim sudijama kako bi uvideli da se rad uvek isplati.

I za kraj:

– Nadam se da će sezona pred nama biti još uspešnija i da ćemo postići još bolje rezultate. Start je bio uspešan, ali nadam se da nam uspesi tek slede – zaključio je Nedeljković.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.