Velika je čast raditi sa hokejašima Srbije

Od 2016. ime ustanove Medigroup nalazi se uz Savez hokeja na ledu Srbije, a doktor Miloš Milinković već tri godine brine o zdravju najboljih hokejaša naše zemlje. Oklopnici iz Srbije su minule zime zabeležili značajne rezultate osvojivši tri zlatne medalje u konkurenciji seniora U20 i U18, i što je najvažnije svi su bili zdravi.

Sa željom da čujemo zašto je baš izabrao da hokejaši budu sportisti sa kojima će sarađivati, Milinković nam je na početku razgovora ispričao anegdotu posle koje se dogodila ljubav prema ovom sportu na prvi pogled.

– Moj prvi kontakt sa hokejom bio je 2016. u septembru, kada je oformljen HK Beograd. Tada, Medigroup ustanova u kojoj sam stalno zapolen, postaje sponzor HK Beograda, a kasnije i celog Saveza. Celu sezonu, zajedno sa fizioterapeutom iz Medigroupa provodim sa hokejašima Beograda i, na neki način, u stvaranju moderne istorije srpskog hokeja. To je bila vrlo uzbudljiva godina, igrali smo izuzetno jaku MOL ligu i rodila se velika ljubav između hokeja i mene. Interesantno je da do tada nikada nisam uživo gledao hokej, samo sam nekoliko puta u toku Zimskih olimpiskih igara gledao finalne utakmice.

Samo godinu dana kasnije, 2017, Milinković je postao deo nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu u Galatiju.

– To je za mene bila velika čast!

A onda je došla 2019. kada je Beograd bio domaćin dva hokejaška šampionata.

– Kako su se ove godine igrala dva svetska prvenstva u našoj zemlji – za igrače do 18 godina i seniorsko – Medigroup kao najveća medicinska platforma u ovom delu Evrope je obavljala kompletno medicinsko obezbeđenje turnira. Fizioterapeut Igor Vujičić i ja smo ponovo bili deo nacionalnog tima i učestvovali u najvećem uspehu srpskog hokeja. Čitava organizacija turnira, kao i medicinska organizacija je ocenjena najvišim ocenama, kako od strane zvaničnika IIHF tako i od samih takmičara koji su bili prezadovoljni uslovima u Opštoj bolnici Medigroup.

Na pitanje koje su najčešće povrede sa kojima se hokejaši susreću, Milinković je odgovorio:

– One koje nastaju udarcem pakom ili štapom u telo ili lice, tako da na hokejaškim utakmicama često postoji potreba za hirurškim zbrinjavanjem rane. Od povreda lokomotornog sistema najčešće stradaju kolena, prepone, ali zbog specifičnosti sporta ima i povreda zglobova.

Kada se ovako nabroje, sve povrede zvuče kao veoma strašne, zato je potpitanje glasilo, koja je najteža povreda sa kojom se doktor Milinković susreo.

– Na sreću, od kada sam u hokeju, nisam viđao neke teže povrede, barem ne u svojoj ekipi. Izdvojio bih situaciju sa utakmice HK Beograd protiv Fehervara, kanadski igrač koji je igrao za Beograd, dobio jak udarac u glavu, nakon čega je izgubio svest. Posle odrađene dodatne dijagnostike, sa dijagnozom potresa mozga je pušten na kućno lečenje. Takođe, prošle godine na svetskom prvenstvu do 18 godina, povredio se igrač turske reprezentacije, doživeo je prelom ključne kosti, pa sam bio u prilici da pomognem kolegi.

Dešava se da doktori moraju da „ulete” na led kako bi pomogle povređenom igraču.

– Imali smo intervencije na ledu, ali čak i po pravilima IIHF, ulazak na teren sa klizaljkama nije bezbedan, pa se krećemo u sportskoj obući po ledu. Postoje tačno određena pravila i propisi kao se pristupa povređenom hokejašu, kako od strane lekara nacionalne selekcije, tako i od strane ekipe hitne medicinske pomoći. Ja inače nisam naročito vešt klizač, ali planiram da to usavršim.

Za kraj, kako preduprediti povrede u hokeju.

Za hokej, kao i za sve sportove, važi osnovno pravilo o takozvanom vežbanju u pet faza: razgibavanje, istezanje, zagrevanje, osnovna sportska aktivnost, hlađenje i istezanje tokom hlađenja. Svaki hokejaš bi trebalo da odredi svoj režim i način zagrevanja i da podjednako zagreva sve grupe mišića. Naučno je dokazano da, ako se vodi briga o prevenciji, broj povreda može da se smanji i do 50 odsto, naročito kod mladih sportista.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.