ZVANIČNO: HK BEOGRAD PRIMLJEN U MOL LIGU

 

Ono što je Savez hokeja na ledu Srbije nagovestio tokom vikenda dobilo je zvaničnu potvrdu ovog utorka. Posle pozitivnog glasanja klubova učesnika MOL lige prošle nedelje (7-2 u korist prijema, jedan klub nije prisustvovao), dozvolu za učešće HK Beograd u ovom regionalnom takmičenju dao je i Upravni odbor Mađarske hokejaške federacije. Time je uspešno sproveden najvažniji korak u realizaciji saradnje od istorijskog značaja za razvoj srpskog hokeja u regionalnim okvirima.

Projektu koji je započet razgovorima između dva saveza u maju tokom Godišnjeg kongresa Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) u Moskvi, sada su omogućeni svi uslovi za realizaciju i nastup najboljih srpskih hokejaša u regionalnoj MOL ligi od ove jeseni. Za uspeh ideje i dalju realizaciju saradnje, pored čelnika MJSZ, veoma su zaslužni Marko Kovačević, dugogodišnji reprezentativac Srbije i kapiten nacionalnog tima. Takođe, velike zasluge za prijem pripadaju potpredsednici SHLS-a Svetlani Glumac i predsedniku Saveza Marku Milovanoviću koji je vrlo ambiciozno preduzeo korake da se hokejaški klub Beograd, samim tim reprezentacija Srbije priključi prestižnoj MOL ligi.

Hokejaški klub Beograd biće potpuno novi klub na srpskoj hokejaškoj sceni, sa svim elementima pravnog subjekta, potpunom organizacionom strukturom i igračkim sastavom za koji će konkurisati svi kandidati za seniorsku reprezentaciju i selekciju do 20 godina. Kao što je već rečeno, vodiće ga kvalitetan inostrani stručnjak i činiti ga pretežno najbolji hokejaši dva najpopularnija domaća kluba, ali i iz redova ostalih srpskih ekipa, zatim domaći igrači koji nastupaju u inostranstvu, kao i strani hokejaši koji su već igrali (ili još uvek igraju) u Prvenstvu Srbije, te potencijalna pojačanja iz inostranih klubova, koja bi u budućnosti mogla da zaigraju za reprezentaciju Srbije.

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta je jačanje reprezentacije Srbije i težnja za podizanjem kvaliteta domaćeg hokeja, kao i razvojem reprezentativnog hokeja koji bi rezultirao plasmanom u Diviziju I svetskog hokeja, kao jednim od dugoročnih ciljeva saradnje. Takođe, konceptom porodične zabave i ujedinjavanjem društva koje je trenutno podeljeno na dva tabora, čelnici SHLS žele da popularizuju hokej u našoj zemlji, a učešće u sigurno najjačoj ligi u ovom delu Evrope trebalo bi da tome dâ nemerljiv doprinos.

Savez hokeja na ledu Srbije ovom prilikom još jednom naglašava da je HK Beograd potpuno novi klub koji ne predstavlja fuziju ili bilo koji drugi vid spajanja HK Partizana i SKHL Crvene zvezde, te da će pomenuti klubovi nastaviti da postoje na srpskoj hokejaškoj sceni i takmiče se u Prvenstvu Srbije kao zasebni klubovi, odnosno da je HK Beograd nezavisan subjekt formiran radi učešća u MOL ligi i napretka domaćeg hokeja.

Savez hokeja na ledu Srbije napominje da će u narednom periodu nastaviti da obaveštava javnost o konkretnim koracima, odnosno tehničkim detaljima u vezi sa pristupom i početkom takmičenja u MOL ligi.

 

You might also like

Comments are closed.