Dva predstavnika Srbije na Olimpijskim igrama mladih u Lozani

Švajcarska je od 9. do 22. januara 2020. godine domaćin zimskih olimpijskih igara mladih, a Srbija će prvi put imati dva predstavnika u hokeju na ledu. Matija Dinić i Valentina Vrhoci učestvovaće na hokejaškom 3 na 3 turniru.

Prvi put na Igrama mladih hokej će, osim standardnog profila, imati i 3 na 3 takmičenje. Igra se samo u napadačkim trećinama terena, pa se u isto vreme igraju dva meča. Timovi su sastavljeni od najboljih pojedinaca iz celog sveta, svaka država članica IIHF ima predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji.

– Pre godinu dana IIHF objavio je konkurs za učešće na Olimpijskim igrama mladih, a u martu su obavljena testiranja igrača. Pravila i propozicije testova i izgled poligona postavila je Međunarodna federacija, igrači su snimani i materijal je prosleđen takmičarskoj komisiji. Izabrani su najbolji pojedinci iz svake zemlje, a timovi koji će učestvovati na igrama formirani su po posebnom ključu – objasnio je Bogdan Dabović, direktor takmičenja SHLS.

Srbiju će predstavljati Valentina Vrhoci i Matija Dinić, oboje iz Crvene zvezde.

– Ovo će biti veliko iskustvo za njih. Imamo veliku pomoć Olimpijskog komiteta Srbije, obezbeđeni su dodatni treninzi i već tri meseca Valentina i Matija vredno rade da bi što bolje predstavili Srbiju u Lozani.

Hokej 3 na 3 igra se tri puta po 16 minuta, sirena na svakih 50 sekundi označava promenu postava, a golmani se menjaju na osam minuta.

Olimpijske igre mladih u Lozani prilika su da naši mladi hokejaši upoznaju vršnjake iz celog sveta, razmene iskustva sa njima i pokupe po neku novu „foru“, ali i predstave Srbiju i pokažu da se i kod nas igra dobar hokej.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.