Vjačeslav Čegrincev – vodeći strelac IHL šampionata

Prošle sezone iz Rusije je preko Kanade u Beograd i Crvenu zvezdu stigao Vjačeslav Čegrincev. Skroman, mlad Rus je za kratko vreme osvojio srca crveno-bele publike, ali i pokazao da je na ledu nerešiva enigma za protivničke golmane.

Popularni Slava će 31. marta napuniti 24 godine. Počeo je da trenira sa šest kad je pošao u školu.

– Nije bilo lako, vrlo često sam između nastave i treninga u kolima jeo i presvlačio se. I uvek sam kasnio. Nastavnici su stalno bili ljuti jer kasnim na časove, a treneri jer sam na led uleato poslednji, sa poluzavezanim klizaljkama. Ako je trebalo da biram između škole i treninga uvek je hokej bio na prvom mestu. Čak sam znao i do vrata škole da dođem i da se okrenemi odem u ledenu dvoranu – priseća se Slava početaka u Toljatiju.

Iako je sa Ladom igrao MHL šampionat Rusije, sa 17 godina njegova karijera vrtoglavo se promenila. Put ga je odveo u Kanadu, u Aliston Kojotse. Tamo negde, daleko, preko „velike bare“ Slava se našao bez znanja i jedne jedine reči engleskog, a kako hokej govori univerzalni jezik na ledu nije bilo problema.

– Rusi slabo govore bilo koji jezik osim maternjeg, misle da nikad neće otići u inostranstvo. Takav sam bio i ja. Na časovima engleskog u školi sedeo sam u zadnjoj klupi kao i svi oni koji nisu hteli da uče jezik. A onda sam na mamin nagovor otišao na „try out“ u Mosku i to je bilo to, Kanada je bila sledeća destinacija.

Široka ruska duša posle četiri godine u Kanadi i tri tima, na predlog trenera Džoa Brnija iz Vindsor Asova dolazi u Srbiju, u Crvenu zvezdu i to je bio pun pogodak.

– Odlično sam se uklopio u tim, saigrači su super, sjajna je atmosfera, a Jovica Rus je neverovatan trener i moj odnos sa njim je jedan od razloga zašto mi je u Zvezdi tako dobro. Nije bilo problema ni sa sporazumevanjem, svi govore engleski tako da smo se od starta dobro razumeli.

Slava je posle 17 utakmica ove sezone najbolji strelac IHL karavana , upisao je četiri het trika, ukupno 23 gola i 19 asistencija.

– Odgovara mi način igranja na Balkanu. Najviše mi prijaju Triglav i Slavija. Velika je razlika između ruskog, kanadskog i srpskog hokeja, ali uz ove fenomenalne momke promena i prilagođavanje nisu bili teški.

Slavi se dopada Beograd, sve mu je blizu, i hala i teretana, ali i palačinke koje obožava. Jedinu zamerku ima na vazduh koji je mnogo zagađeniji nego u gradovima gde je igrao.

Do kraja prvog dela sezone  ostalo je pet utakmica. Posle povrede prepone u januaru i pauze od dve nedelje Vjačeslav se vraća na led u subotu protiv Triglava potpuno spreman za završne obračune i crveno-beli juriš na prvo mesto.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.