Održan Svetski vikend hokeja na ledu za devojčice

 

 

Manifestacija koju na globalnom nivou organizuje Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) ove godine organizovana je u preko 400 svetskih gradova u 42 različite države, a u našoj zemlji okupio je devojčice iz svih domaćih hokejaških klubova. Osim toga, kamp je bio i pokaznog karaktera budući da je u okviru svog programa promovisao „najbržu kolektivnu igru na svetu“ zainteresovanim devojčicama koje su se prvi put susrele sa ovim sportom.

Prvog dana kampa organizovan je zajednički trening hokejašica iz sva tri naša hokejaška centra – Beograda, Novog Sada i Subotice, dok su u večernjem delu programa devojčice zajednički prisustvovale utakmici MOL lige u kojem je HK Beograd dočekao rumunsku Čikseredu i uz njihovu podršku zabeležio prvu pobedu u regionalnom takmičenju.

Nedeljni program počeo je jutarnjim treningom, dok je u popodnevnim časovima održan mini turnir devojčica sa mališanima HK Partizan, uz čiju podršku je ovaj kamp dobio i određen takmičarski karakter. Svetski vikend u hokeju na ledu za devojčice završen je utakmicom između ekipe „Girls Serbia“, nezvanične prve ženske reprezentacije Srbije, protiv ekipe dečaka Partizana uzrasta do 12 godina. Iako su se devojčice odlično držale, na kraju su ipak poražene od mladih „crno-belih“ hokejaša rezultatom 7:3.

Ekipa Girls SerbiaFoto: SHLS

Uprkos porazu ovaj meč, kao i kompletan vikend biće od izuzetnog značaja za razvoj domaćeg ženskog hokeja, a posebno ekipe „Girls Serbia“ koja je tek početkom ove godine prvi put zaigrala zajedno, dok u sezoni koja je tek počela većina devojčica još uvek nema led (u Subotici i Novom Sadu), pa je prikazana igra bila sasvim zadovoljavajuća i predstavlja veliki podstrek za nastavak rada na jačanju baze ženskog hokeja i popularizaciji ovog segmenta sporta u Srbiji.

– Svetski dan hokeja na ledu za devojčice sigurno je najbolji način za promociju ženskog hokeja, kako u svetu, tako i kod nas, a organizacija ovakvog događaja u našoj zemlji od izuzetnog je značaja, jer pokazuje devojčicama koje se bave ovim sportom da se o njima brine i da se teži razvoju ovog segmenta hokeja. Kada sam pre šest godina počeo da se bavim ženskim hokejom, u našoj zemlji su se samo tri devojčice bavile ovim sportom, dok ih danas imamo blizu 50. Zato ćemo se truditi da nastavimo sa daljim radom i težiti da u budućnosti imamo što više zajedničkih termina na ledu, kako bismo stalno napredovali uz podršku svih domaćih klubova i Saveza – rekao je Uroš Brestovac, trener HK Spartak i koordinator za ženski hokej pri SHLS-u.

Svetski vikend u hokeju na ledu za devojčice održan je šestu godinu zaredom, a drugi put u našoj zemlji.

Budućnost srpskog ženskog hokejaFoto: SHLS

Na našoj stranici na Fejsbuku možete da pogledate galerije fotografija sa ovog kampa:World Girls Ice Hockey Weekend 2016 – Beograd (subota, 8. oktobar)World Girls Ice Hockey Weekend 2016 – Belgrade (nedelja, 9. oktobar)

 

 

You might also like

Comments are closed.