Zbog transparentnosti, svih hokejaša i ljubitelja hokeja

Hokejaški klub Spartak dostavio je kancelariji Saveza prijavu takmičarskih selekcija za sezonu 2020/2021. u kojoj je navedeno da će Subotičani u predstojećem šampionatu Srbije igrati u kategorijama U8, U10, koje nisu takmičarske selekcije, i seniori (Prva B liga). Bogdan Dabović, direktor takmičenja uputio je izvinjenje zbog propusta oko poslate dokumentacije, a informacija na sajtu i društvenim mrežama Saveza su ispravljene.

Ipak, zbog određenih disonantnih tonova koji su stigli od strane predstavnika Spartaka, tačnije trenera Uroša Brestovca, i zarad potpune transparetnosti u radu Saveza hokeja na ledu Srbije, generalni sekretar Danilo Vukotić imao je potrebu da zbog svih hokejaša, onih sadašnjih i nekih budućih, njihovih roditelja i svih ljubitelja hokeja, istakne nekoliko stvari.

Vukotić je govorio o otežanim uslovima funkcionisanja kada je infrastruktura u pitanju zbog važećih propisa, ali pre svega o želji za zaštitom domaćeg takmičenja.

– Želeo bih da se nadovežem na mail koji je poslat kao odgovor gospodinu Urošu Brestovcu, a samim tim dam i odgovor na njegov komentar sa društvene mreže Facebook koji je postavljen juče na vest Saveza – napravio je uvod u svom izlaganju Vukotić i potom dodao:

– Kada govorimo o infrastrukturi i izgradnji novih ledenih površina veoma je važno da svi budu upućeni u proces i način prikupljanja novčanih sredstava za takve projekte. Savez hokeja na ledu Srbije se nalazi u 3. kategoriji sporta, pri kategorizaciji Ministarstva omladine i sporta, i kao tako rangiran sa veoma malim budžetom koji je javno dostupan na uvid svima, nema dovoljno sredstava za izgradnju novih objekata. Kako bi se kategorizacija promenila potrebno je da se poveća broj igrača, a samim tim i broj klubova u domaćem prvenstvu kako bi se ostvarile potencijalne mogućnosti za napredak. Sa trenutnom situacijom okretanja klubova ka drugim ligama i ne uzimanjem učešća u domaćem prvenstvu stvaraju se poteškoće i Savezu po pitanju predstavljanja lige MOS-u i OKS-u, ali i ostalim domaćim klubovima koji ostaju uskraćeni za odigravanje više utakmica u domaćem prvenstvu.

Vukotić je potom posebno naglasio:
– U zemljama u okruženju većinu sportskih objekata grade privatni investitori uz programe javno-privatno partnerstvo. Klubovi sami ili u saradnji sa lokalnim samoupravama izrađuju projekte rekonstrukcije postojećih ili izgradnje novih sportskih objekata i njihove samoodrživosti i pokušavaju da pronađu zainteresovane investitore i na taj način ostvare napredak po pitanju infrastrukture. Sa druge strane kroz slične projekte razvoja njihovog kluba pokušavaju da od lokalnih samouprava i sektora za sport, kao i potencijalnih sponzora i donora dobiju dodatna novčana sredstva koja bi uložili u razvoj kluba u sportskom pogledu. Sve navedene stvari zahtevaju dodatno angažovanje i potpunu posvećenost poslu kako bi usledili rezultati. Siguran sam da je mnogo lakše kada se pojavi finansijski problem u klubu ili po bilo kom drugom kompleksnom pitanju reći da Savez neće da pomogne i uperiti prstom samo, nego „zavrnuti rukave“ i prionuti na posao da se problemi reše samostalno, u saradnji sa drugim klubom, Savezom ili čak nekim drugim sportom kako se ispostavilo da je to moguće na pojedinim primerima.

Vukotić je istakao da je Savez pripremio plan na koji način može da pomogne klubovima koji imaju seniorske igrače, a o svim detaljima i načinu realizacije će diskutovati.

– Ako već gledamo doprinos po pitanju seniorske kategorije onda slobodno možemo da kažemo da HK „Spartak“ slanjem igrača u Mađarsku i nemanjem takmičarskih kategorija otežava kompletnu situaciju i umanjuje mogućnost porasta broja klubova u domaćoj ligi i daljeg napretka. Takođe, veoma bitna stvar o kojoj smo razgovarali sa gospodinom Urošem jeste tim Serbia Girls čije učešće u zajedničkoj ligi 4 države će biti ispraćeno i finansijski podržano od strane Saveza nigde nije navedeno. Verujem da je komentar imao za cilj da izazove nezadovoljstvo određenog broja ljubitelja hokeja koji nisu upućeni u celokupnu situaciju, pa sam iz tih razloga morao da budem malo opširniji kako bih sve objasnio.

Na kraju, prvi operativac SHLS je poručio:

– Ponavljam da je Savez otvoren sa sve predloge, sugestije i razgovore sa klubovima, ali da moramo voditi računa o dugoročnom interesu i planu razvoja hokeja u Srbiji, a ne samo o jednom trenutku ili jednoj sezoni, kao ni interesima pojedinaca. Ovo je pre svega kolektivni sport, pa tako i svi zajedno treba da funkcionišemo kao kolektiv – zaključio je Vukotić.

U cilju potpuno transparentnog rada kancelarije Saveza omogućavamo Vam i uvid u mejlove koje su razmenjeni u toku jučerašanjeg dana.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.