Najstariji hokejaš na svetu, Mark Sertich preminuo u 99 godini

Najstariji hokejaš na svetu, Mark Sertich iz Duluta, u američkoj saveznoj državi Minesota, preminuo je u 99 godini od posledica srčanog udara. Krajnje neobična priča vezana je za ovog strastvenog hokejaša, koji je i tokom jula ove godine bio aktivan na klizaljkama i kao takav zvanično uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji hokejaš na planeti.
 
Još kao dečak je zavoleo hokej, ali zanimljivo je da nije bio član hokejaškog tima u srednjoj školi Denfeld koju je pohađao. Bio je učesnik Drugog svetskog rata, služio je na evropskom tlu pod komandom legendarnog generala Patona. Po povratku iz rata u rodni grad vratio se i svojoj velikoj ljubavi – hokeju. Učestvovao je u izgradnji klizališta u Dulutu i počeo je da radi kao trener sa mladim igračima, a bio je i predsednik Amaterske hokejaške asocijacije Duluta.

Zanimljivo je da je hokej ponovo počeo da igra tek u svojoj šezdesetoj godini, a sa takmičenjem je krenuo deceniju kasnije sa vatrogascima u ligi veterana u Zapadnom Dulutu. Hokej ga je održavo vitalnim, a tokom karantina usled pandemije virusa korona redovno je vozio sobni bicikl i tako je održavao fizičku kondiciju. Bio je omiljen u svom komšiliku zbog svog vedrog duha i poznat kao fitnes guru.

 
Sa leda nisu mogle da ga oteraju ni brojne povrede butnog mišića i zgloba, kao ni prelomi rebara, članaka… Imao je fantastičan takmičarski duh, a hokej je igrao praktično do svoje smrti.
Poslednji pozdrav velikom zaljubljeniku u hokej, neka mu je večna slava. Rest in peace Mark.
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.