Nemanja Janković: U službi budućnosti hokeja u Srbiji

 

Nemanja Janković: U službi budućnosti hokeja u Srbiji

Savez hokeja na ledu Srbije na razne naine se trudi da što je moguće više unapredi stručni rad, a sve sa jednim ciljem – unapređenje kvaliteta i daljeg razvoja hokeja u Srbiji. Tim povodom Nemanja Janković angažovan je u SHLS kao šef struke i koordinator zadužen da prati razvoj igrača i trenera u Srbiji. Mladi stručnjak će pored toga imati još nekoliko zaduženja.

U razgovoru za sajt Saveza hokeja na ledu Srbije, Nemanja je govorio o planovima i projektima, koje želi da u narednom periodu sprovede u delo.

Koja će biti tačno Vaša zaduženja kao šefa struke i koordinatora zaduženog da prati razvoj igrača i trenera u Srbiji?

-Moje zaduženja se sastoji od pet važnih segmenata, a to su: Kreiranje, adapdacija i aplikacija modela regrutacije novih hokejaša i rad na masovnosti novih polaznika u školu hokeja na nacionalnom nivou. Zatim monitoring i sprovođenje takmičenja prema propozicijama, pravilnicima i Statutu Saveza hokeja na ledu Srbije, razvoj stručnih kadrova kao i implementacija projekta rada sa igračima koji će voditi ka zajedničkom nacionalnom hokejaškom cilju, a to je razvoj reprezentacija i idealan plan nastupa na svetskim prvenstvima, organizacija razvojnih kampova u svim generacijama i odabir nacionalnih timova koji će predstavljati Srbiju na internacionalnoj sceni. I na kraju individualni i timski razvoj igrača i klubova – nabrojao je svoja zaduženja Janković.

Šta je suština nacionalnog programa koji treba da se implementira u klubove sa ciljem razvoja hokeja u Srbiji?

-Kao prvo, suština nacionalnog plana je da svi klubovi zajedno sa stručnim kadrom kreiraju plan i program koji će se podudarati sa krajnjom strategijom koja nam je donela uspeh u 2019-oj godini, a to su osvojene tri zlata u generacijama U18, U20 i seniora. Kao drugo, možda i najvažnije od svega je to da se fokusiramo na zajednički rad u pozitivnoj atmosferi koja će nam pomoći da izvučemo maksimum iz svakog igrača, kao i iz svakog člana stručnih štabova ekipa u Srbiji. Moje mišljenje je da moramo da se fokusiramo na domaće kadrove u svim slojevima sporta i to je jedini način za napredak.

Kako privući mlade da se bave hokejom, odnosno koji je to model regrutacije igrača?

-Ključ je da privučemo decu da dođu u ledene dvorane i da obuku opremu. Uz efikasnost naših trenera i klubova, koja mora biti na određenom nivou, novi hokejaši će biti zaljubljeni u sport koji je specifičan sam po sebi. Sam uspeh dovođenja novih članova na led zavisi od nas kao grupe i svodiće se na „hands on“ prezentacije hokeja na ledu. Plan je da organizujemo prezentacije hokeja sa pozivom vrtića, škola i ostalih edukacionih ustanova kako bi imali priliku da fasciniramo nove početnike u nadi da će se zaljubiti u naš sport. Isto tako, posetićemo gradove širom Srbije, kako bi imali šansu da pokažemo deci da postojimo i da pružamo nezaboravno iskustvo. Iskreno se nadam da ćemo uspeti da dobijemo i veću medijsku pažnju kako bi imali priliku da promovišemo naš rad i rezultate, koji nude porodicama zdravu i pozitivnu atmosferu za zdravo odgajanje dece koja su naša budućnost – kaže Janković.

Da li je moguće iz trenutnog kvaliteta domaćih takmičenja doći do dobre selekcije za reprezentaciju?

-Kao što sam napomenuo ranije, imao sam privilegiju da budem deo ekipa koju su osvojile tri zlatne medalje u sezoni pre pandemije Covid-19. Verujem da postoji dovoljan broj igrača koji imaju volju i želju da budu uspešni. Imamo i izazov malobrojne mlađe generacije koja treba da nastupa za reprezentaciju U18, ali to je izazov koji ćemo svi zajedno, misleći na trenere i igrače Srbije napasti sa uzdignutim prsima kao i do sada. Očekujem da ćemo zajedno da napravimo uspeh. Fokus nam je kreacija pozitivne „porodične“ atmosfere koja gaji disciplinu, poštovanje i naporan rad. Držaćemo se toga jer je to jedini način da napredujemo kao grupa, sa velikim akcentom da niko od nas, uključujući i stručne kadrove nije individualac i da smo svi mi tu da radimo za mnogo viši cilj, a to je budućnost hokeja Srbije.

Najavljeno je da se planira organizovanje kampova u kojima će biti igrači iz domaćeg prvenstva, ali i oni iz inostranstva. Verujete li da ćete kroz tih nekoliko dana steći pravi uvid u kvalitet momaka koji se tu pojave?

– Moj dugogodišnji rad sa nacionalnim timovima se zasnivao na evaluaciji igrača iz domaćeg i stranih prvenstava, tako da 99% igrača jako dobro poznajem. Moje praćenje će sazdržati svakodnevni monitoring. Iskreno, ne mogu da dočekam da krene sezona da vidim njihov napredak. Opet se vraćam na veliku ideju, razvojni kampovi će se sastojati od fizičke i mentalne spreme, kao i implementiranje strategije koja vodi ka samim takmičenjima u budućnosti. Jasno i galsno, dajemo do znanja svim članovima srpskog hokeja da je najvažnije da sklonimo sve naše lične osobine sa strane, da otvorimo široko mozak i srce i da svi zajedno kao ekipa idemo ka istom cilju. Moramo da budemo svesni da smo tu zajedno u borbi za više ciljeve i da je budućnost našeg sporta i našeg grba veća od nas. Samim tim, moramo da verujemo da mi igramo ulogu koja menja budućnost hokeja. Za momke i devojke koji su spremni na takvo razmišljanje, uvek će biti mesta. Kada završimo i dostignemo ciljeve, onda ćemo koristiti iskustvo za individualni uspeh u klubovima – u dahu je rekao Janković.

Bićete odgovorno lice za komunikaciju sa Svetskom hokejaškom federacijom – IIHF. Gde vidite prostor za napredak u saradnji i sa svetskom organiizacijom, ali i sa drugim nacionalnim savezima?

-Želimo da negujemo već ostvarene prijateljske veze sa inostranim organizacijama koje su članice IIHF-a, kao i da stvaramo nove. Razmena iskustava stručnih kadrova i sama edukacija istih je najveća dobit te saradnje. Isto tako, mislim da možemo da se koncentrišemo na razmenu trenera kao i razmenu pojedinih igrača. Napominjem da su to za sada samo želje i planovi.

Na kraju dobili ste veoma odgovornu funkciju koja nosi mnogo obaveza. Kada očekujete prve rezultate svog rada i kakva je budućnost srpskog hokeja na ledu?

-Imao sam šansu da provedem dosta godina u inostranstvu, oduvek sam zamišljao kako ću se jednog dana vratiti i neumorno raditi na tome da srpski hokej zaživi. To je želja moja i starijih generacija koje su doživele to prelepo detinjstvo uz sport koji nam je poklonio odrastanje koje je malo ko imao. Iako je funkcija odgovorna i svestan sam da će rada biti mnogo konačno sam u poziciji da pomognem sportu i razvoju mladih. Što se rezultata tice, uvek sam govorio da mi idemo ka najvišim ciljevima, što smo u bliskoj prošlosti i pokazali da možemo. Isto tako, moram da napomenem da je ovo proces koji traje. Treba biti strpljiv i za svaku generaciju je put drugačiji. Moje mišljenje je da možemo da očekujemo pomak u dobrom smeru nacije tek kada sredimo domaći hokej i regulišemo planove i programe. Kada priuštimo svim članovima srpskog hokeja šansu da se razvijaju uz plan koji imamo, moći ćemo da očekujemo i dugo očekivane rezultate. Ponavljam treba biti strpljiv i imati veru, a ona će doći kada se svi zajedno složimo i najiskrenije posvetimo svojim obavezama koje će sigurno uroditi plodom u bliskoj budućnosti – zaključio je Nemanja Janković.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.