SHLS staje na put „dvojnim registracijama“

U skladu sa strateškim ciljevima Saveza hokeja na ledu Srbije, koji podrazumevaju kompletno uređenje poslovanja, ali i unapređenje kvaliteta hokejšakog sporta u našoj zemlji čelnici SHLS su krenuli u susret izazovima koji bi mogli da stvore brojne poteškoće kada su u pitanju naši mladi hokejaši i dalji razvoj na teritoriji Srbije. Sa ciljem da posluje transparentno i o svim svojim konkretnim koracima obaveštava sve članove hokejaške zajednice u Srbiji, SHLS jasno želi da stavi do znanja da takozvana “dvojna registracija” igrača nije moguća.

Dvojna registracija nije dozvoljena propisima Međunaradne hokejaške federacije (IIHF), a Savez hokeja na ledu Srbije je u obavezi da poštuje sva pravila koja su propisana od strane IIHF-a. Takođe, ni drugi savezi koji su članovi IIHF-a nisu saglasni sa takvim postupcima, jer su i oni automatski uključeni u kršenje pravilnika IIHF.

Konkretno, to se odnosi na istovremenu registraciju igrača za učešće u domaćim takmičenjima za jedan klub i u drugim ligama (inostranim) za drugi – različiti klub, a čemu je uprkos obavljenom razgovoru i sugestijama ovog leta bio sklon Hokejaški klub NS Stars.

Transferi 8 igrača iz ekipe HK NS Stars u ekipu Tisza Volan Szeged dosta će uticati na broj i kvalitet igrača kojima rasapolaže HK NS Stars za domaće prvenstvo i upitno je da li će uprkos toj činjenici ispunjavati uslove propisane propozicijama o takmičenju, tj. da li će se uopšte takmičiti. Takođe, pitanje je da li će ostali igrači HK NS Stars-a iz tog godišta i mlađi godinu dana promeniti klub ili će ih ovakva odluka udaljiti od daljeg bavljenja hokejom? Iz tog razloga, SHLS još jednom sugeriše čelnicima HK NS Stars, kao i svima ostalima koji imaju istu nameru i pravovremeno obaveštava roditelje svih mladih hokejaša da sva deca koja budu registrovana za klubove van našeg saveza neće moći da nastupaju u domaćim takmičenjima koje organizuje SHLS.

Sa druge strane u Hokejaškom klubu Spartak Subotica, sezonama u nazad igrači se registruju za neki od klubova u Mađarskoj i nastupaju samo u njihovom državnom prvenstvu. Svesni situacije u Subotici i činjenice da je ledena površina dosta kraće na raspolaganju  nego u drugim gradovima, čelinici Saveza veruju da saradnjom Spartaka sa domaćim klubovima iz Novog Sada, u velikoj meri možemo da podignemo kvalitet i broj igrača u domaćem prvenstvu.

Posebno želimo da naglasimo, SHLS je svojevremeno slao dopise IIHF-u sa željom da se dozvoli igranje naših mladih hokejaša na “dvojnu registraciju” u mađarskoj shvatajući problem nedostatka adekvatnih uslova tokom većeg dela godine usled nedostatka leda, pružajući mogućnost mladim hokejašima, pre svega sa teritorije Vojvodine, da se igrački razvijaju. Međutim, stigao je jasan odgovor da je to zabranjeno i ukoliko se tako nešto dogodi svi (klubovi, savezi i sami igrači) će biti sankcionisani i procesuirani od strane disciplinske komisije IIHF.

SHLS “dvojnim registracijama” želi i mora da u potpunosti stane na put i na sebe preuzme odgovornost, ali i konkretne akcije u saradnji sa klubovima u cilju razvoja mladih igrača.

Kontorlni treninzi koji su održani u maju u Beogradu, pokazali su se kao izvanredni i sa tom praksom će se nastaviti u budućnosti. Nakon sagledavanja situacije i konsultovanja sa klubovima došli smo do zaključka da je u kategoriji U16(2006. i 2007. godište) najbolje formirati tim sa teritorije Beograd sastavljen od igrača beogradskih klubova (Partizan i Crvena zvezda) čiji su članovi i roditelji igrača istakli želju da nastupaju zajedno na Karpatskim turnirima, a u domaćem prvenstvu odvojeno kao Crvena zvezda i Partizan. U ovom slučaju to je moguće iz razloga što ti turniri nisu pod pokroviteljstvom bilo kog saveza, a samim tim ni IIHF, već je privatno organizovano, pa se ne krše gore pomenuti pravilnici. Pored toga, svakako klubovi prema pravilnicima SHLS imaju obavezu da traže saglasnost saveza za učestvovanje, jer to propisuje zakon o sportu koje propisuje Ministarstvo omladine i sporta RS Srbije.

Takodje, u planu je da se oformi tim u kome bi igrali hokejaši U16 sa teritorije Vojvodine (Vojvodina, Spartak i NS Stars), koji bi učestvovali u domaćem prvenstvu zajedničkim snagama protiv Crvene zvezde i Partizana čime bismo imali tim više u odnosu na prethodnu sezonu. Ovakav potez bi pre svega ojačao domaće takmičenje i ublažio prerani odlazak mladih hokejaša iz Srbije u inostranstvo što bi bila baza za dalji razvoj domaćeg hokeja, motiv za klubove da unaprede svoj rad i buduće generacije da što kasnije ili možda nikad ne napuste Srbiju, a da imaju mogućnost da se dugo bave ovim sportom.

U slučaju da neki igrači budu registrovani u Mađrskoj ili nekoj drugoj ligi, oni ne bi mogli da nastupaje za gore navedene timove.

Najveći rizik vezan je za pandemiju COVID-19. U slučaju donošenja novih restriktivnih mera, nakon novog talasa širenja zaraze, a nažalost sve je izgledniji scenario na jesen, pa bi time igrači registrovani u Mađarskoj ili u nekoj drugoj ligi ostali bez prava nastupa u Srbiji i ligi za klub gde su registrovani pod uslovom da ne žive na teritoriji zemlje za koji klub su registrovani nego putuju preko granice da bi trenirali i igrali.

– Zbog svega navedenog, apelujemo na klubove da predstavljaju činjenice, edukuju roditelje i njihovu decu u interesu razvoja hokeja na teritoriji Srbije. Da sarađujemo sa ciljem napretka, a ne u pravcu finansijskih interesa pojedinaca, jer takav pristup dugoročno ugrožava opstanak domaćeg hokeja i opstanak svih nas, pa čak na kraju i tih pojedinaca. Molimo vas sve, predstavite rizike roditeljima usled registracija njihove dece u inostranim klubovima, a sve roditelje molimo da dobro razmisle kada budu donosili odluke za svoju decu, jer su vaša tj. naša deca u inostranim klubovima “stranci” i prednost za posvećenost trenera ili bilo kakav vid za napredak će uvek imati domaći igrači – izjavio je Marko Milovanović, predsednik Saveza hokeja na ledu Srbije.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.