Svetsko prvenstvo za seniore u Beogradu (9-15. april)

 

Na svetskom šampionatu će pored domaće selekcije Srbije učestvovati i reprezentacije Australije, Belgije, Estonije, Izraela i Islanda.

Turnir se igra po jednokružnom ligaškom sistemu („svako sa svakim“). Najbolje plasirana selekcija obezbediće plasman u viši rang takmičenja (Divizija I, Grupa B), dok se najslabiji tim „seli“ u Diviziju II, Grupa B.

Svetsko prvenstvo organizovano je pod pokroviteljstvom Međunarodne hokejaške federacije (IIHF), uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Savez hokeja na ledu Srbije (SHLS) u sezoni 2013/14. obeležava vredan jubilej. Prvog januara 1939. godine Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) je u punopravno članstvo primila tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju. Nakon raspada nekadašnje zajedničke države 1991. godine, IIHF je kao sukcesora tadašnjeg Hokejaškog saveza Jugoslavije priznao nacionalnu federaciju SR Jugoslavije, kasnije SCG, a od 2006. godine savez hokeja na ledu samostalne Republike Srbije. Zahvaljujući ovoj činjenici, SHLS ove kalendarske godine slavi 75 godina od prijema u članstvo IIHF-a, a tim povodom Srbiji je dodeljena organizacija Svetskog prvenstva za seniore u Beogradu.

Svetsko prvenstvo u Beogradu biće odlična prilika da se na delu vide najbolji srpski seniori i domaći seniorski hokej ponovo približi sportskoj javnosti. Predstojeće takmičenje biće prvo seniorsko koje naša zemlja organizuje posle 2009. godine, kada je naša selekcija u Novom Sadu napravila najveći uspeh u istoriji srpskog hokeja i osvojenom zlatnom medaljom prvi put izborila plasman u Diviziju I, drugi najviši rang svetskog hokeja u tadašnjem formatu takmičenja.

Ipak, ovo prvenstvo će biti samo jedno u nizu takmičenja koja naša zemlja organizuje kao svojevrstan vid promocije „najbrže kolektivne igre na svetu“, budući da su u prethodne dve godine u Beogradu i Novom Sadu organizovana čak tri planetarna šampionata za mlađe selekcije (do 18 i 20 godina), pa će ovo biti četvrto veliko takmičenje koje se održava u našoj zemlji od 2012. godine.

Raspored mečeva reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Beogradu:

Sreda, 9.4.2013.                       20:30h  Belgija – SRBIJA

Četvrtak, 10.4.2013.                  20:00h  SRBIJA – Izrael

Petak, 11.4.2013.                      slobodan dan

Subota, 12.4.2013.                    20:00h  Estonija – SRBIJA

Nedelja, 13.4.2013.                   20:00h  SRBIJA – Island

Ponedeljak, 14.4.2013.              slobodan dan

Utorak, 15.4.2013.                    20:00h  Australija – SRBIJA

Svi rezultati, livescore sa utakmica, kompletne statistike i sastavi svih selekcija će uoči i tokom takmičenja biti dostupni na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Beogradu, na adresi: http://www.iihf.com/competition/383/statistics.html, kao i na našoj internet stranici, na kojoj je otvorena posebna sekcija posvećena šampionatu.

 

Reprezentacija Srbije koja je na SP u Novom Sadu 2009. godine izborila plasman u Diviziju I

Foto: Filip Bakić

You might also like

Comments are closed.