Kongres IIHF: Beogradu organizacija SP U20 za 2018, omladinci u Zagrebu, seniori evociraju uspomene na Prvu diviziju

 

Biće to osmi put u poslednjih sedam godina da će Savez hokeja na ledu Srbije organizovati planetarni šampionat u jednoj od tri takmičarske selekcije, a prvi put posle pet godina (od januara 2013. godine) da će naša najveća ledena dvorana ugostiti juniorski (U20) šampionat sveta. Na tom turniru pored naše selekcije zaigraće i reprezentacije Belgije, Meksika, Turske, Hrvatske i Španije. Podsetimo, naša prestonica je ovog marta ugostila svetski šampionat za igrače do 18 godina, umesto Novog Sada koji je prvobitno bio planiran kao domaćin ovog takmičenja.

Osim te odluke, na Godišnjem kongresu IIHF-a koji se održava tokom završnice seniorskog Svetskog prvenstva Top divizije u Kelnu i Parizu, odlučeno je da će naš seniorski tim od 23. do 29. aprila naredne godine igrati na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupa A u holandskom Tilburgu, za koji nas vežu pomešane emocije, budući da su 2010. godine srpski hokejaši prvi i jedini put do sada zaigrali u Diviziji I i, nažalost, bili eliminisani sa svih pet poraza i samo jednim osvojenim bodom. Naša reprezentacija će se u “zemlji lala” ovog puta susresti sa selekcijama Australije, Belgije, Islanda, Kine i domaće Holandije.

""Seniorska reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Tilburgu 2010. godineFoto: Ronald Goudberg

Naša treća selekcija, igrači uzrasta do 18 godina, takođe će putovati u Španiju, ali u grad Valdemoro koji se nalazi oko 30 kilometara južno od španske prestonice Madrida. Naši omladinci, selekcija sa najdužim kontinuitetom osvajanja medalja (od 2012. godine osvojila jednu srebrnu i tri bronzane medalje) učestvovaće na turniru koji Divizije II, Grupe B, od 26. marta do 1. aprila 2016. godine. Na njemu će pored domaćina i selekcije Srbije igrati i nacionalni timovi Estonije, Belgije, Kine i Islanda.

Na Kongresu Međunarodne hokejaške federacije utvrđeni su domaćini i termini ukupno 27 svetskih šampionata različitih kategorija. Više o tome možete pročitati na sajtu IIHF-a na adresi: http://www.iihf.com/home-of-hockey/championships/world-championships/2018-events/.

""Poslednje prvenstvo za igrače do 20 godina održano u Beogradu: Bronzana reprezentacija Srbije na SP 2013.Foto: Ivan Pantić

 

 

You might also like

Comments are closed.