Pet predstavnika srpskog hokeja učestvovalo na poznatom kampu IIHF-a u Vjerumakiju

 

Od 8. do 14. jula u Finskom sportskom institutu u Vjerumakiju blizu 350 učesnika iz čak 54 svetske zemlje učestvovalo je u sedam različitih programa na ledu i van njega, radi unapređenja igračkih, trenerskih, liderskih i drugih veština neophodnih za razvoj hokeja na gotovo svim svetskim meridijanima. Među njima se i ove godine našla Srbija sa pet predstavnika u četiri odvojena programa.

Igrački pogon u "zemlji hiljadu jezera" naš hokej predstavljali su dvojica petnaestogodišnjaka, Marko Mladenović iz Crvene zvezde i Aleksandar Vuković koji je protekle sezone nastupao za juniorske selekcije "Crveno-belih" i seniorski tim Partizana. Na programima u okviru hokejaške struke ove godine Srbiju je predstavljao trener mlađih pionira (selekcija U12) Crvene zvezde Vukašin Stević. U centralnom programu za ovogodišnji kamp (prema vizijama IIHF-a), odnosno tzv. MNA Leadership Development programu učestvovao je prošlosezonski sportski direktor HK Beograda Danilo Vukotić, dok je novosadski hokej ove godine predstavljao Siniša Pajić, član seniorskog tima NS Starsa i trener mlađih kategorija "Novosadskih zvezda", koji je učestvovao u Learn to Play programu, namenjenom usavršavanju trenerskih kadrova za rad sa početnicima u hokeju.

""Učesnici "Learn to Play" programa na kampu u VjerumakijuFoto: Facebook/LTP 2017 HDC Vierumäki

– Bilo je ovo jedno ogromno iskustvo za mene. U kratkom vremenskom periodu imao sam prilike da na ovom programu upoznam sve ono što je neophodno, vezano za rad sa decom u hokeju. Analizirajući sve što smo ovde naučili mnogo ideja mi se mota po glavi i učiniću sve što mogu da iskustvo stečeno ovde prenesem najmlađima i time poboljsam uslove za kvalitetan rad deci iz Novog Sada – preneo nam je Pajić svoja iskustva iz finskog sportskog centra.

Direktor kampa i ove godine, poput prethodne, bio je Aku Nieminen, dok je ispred Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) kampom predsedavao član Izvršnog veča IIHF-a Petr Briza koji je pred učesnicima istakao izuzetan značaj da "znanja stečenih u Finskoj prenesu kolegama u svojim matičnim zemljama kako bi hokejaška zajednica nastavila da raste i razvija se".  Vjerumaki je jedan od najpoznatijih sportskih centara u Skandinaviji. Nalazi se na jugu Finske, dvadesetak kilometara severozapadno od Lahtija i oko 120 od prestonice Helsinkija.

Neki najzanimljiviji detalji iz svih sedam programa "2017 IIHF Global Hockey Development Camp"održanog od 8. do 14. jula u finskom Vjerumakiju

 

You might also like

Comments are closed.