Kruna sezone od stotinu utakmica: Nedeljković pozvan u najjaču juniorsku ligu SAD-a

 

Leta 2016. godine na stranicama sajta Saveza hokeja na ledu Srbije imali ste priliku da pročitate intervju sa Ivanom Nedeljkovićem, našim sudijom koji je zahvaljujući predanom radu, upornošću i učinkom na takmičenjima u kojima je nastupao, dobio priliku da se okuša na severnoameričkom kontinentu i da kao tek drugi evropski sudija koji je ušao u američki krovni kamp za suđenje "USA Hockey ODP" (Officiating Development Program) pokaže da se i u ovim krajevima igra hokej i da je on iznedrio neke zaista odlične sudije. Iako je prosečna sezona jednog srpskog arbitra proteklih nekoliko godina podrazumevala angažovanje na desetak do najviše dvadeset utakmica u sezoni, ovaj novosadski lajnsmen dobio je priliku da deli pravdu na neverovatnih 100 mečeva! Ne samo da ju je dobio, nego ju je i te kako iskoristio. Dokazao se pred hokejaškim stručnjacima zemlje u kojoj se greške praktično ne praštaju i da samo potpuna koncentracija i zalaganje mogu doneti napredak. Taj napredak podrazumeva priliku da u predstojećoj sezoni sudi u najkvalitetnijoj američkoj juniorskoj ligi USHL iz koje svake godine nekoliko desetina najboljih hokejaša biva regrutovano za NHL, vrhunac hokejaškog sporta.

O tome kakve su mu impresije o prvoj sezoni preko Atlantika, kako je prihvaćen od strane kolega, a kako su jednog srpskog arbitra ocenili supervizori američkog suđenja, kakve su njegove a kakve perspektive srpskog suđenja, Nedeljković je još jednom govorio za sajt srpskog saveza.

– Prethodna sezona definitivno je najuspešnija do sada u mojoj karijeri tako da mogu da kažem da sam veoma zadovoljan rezultatima koje sam postigao – bio je prvi sumarni utisak koji nam je Nedeljković preneo jedanaest meseci posle našeg prvog razgovora uoči odlaska u SAD, da bi potom šire obrazložio koliko je zaista naporna jedna sezona u kojoj se odsudi trocifren broj utakmica:

– Ove sezone sam imao 96 utakmica u Americi i četiri na Svetskom prvenstvu. To je više nego u celoj mojoj karijeri, tako da je tempo bio veoma iscprljujuć za mene. Iako je na početku sezone broj utakmica veći, a kako se bliži kraj broj mečeva sve manji, ipak na kraju dolazi do zasićenja, i psihičkog i fizičkog. Najbolji pokazatelj su povrede koje su počele da se dešavaju sredinom sezone i drastično porasle na kraju. Doduše, više kolegama nego meni, ali sam i ja osetio posledice.

A koliko je takva sezona zapravo bila naporna možda još bolje govore činjenice o tome koliko posevećenosti ona zahteva van leda, a ne samo na njemu. Slobodnog vremena gotovo da nema, mada je i tada teško u potpunosti "pobeći" od hokeja.

– Na početku sezone sam imao oko četiri do pet utakmica nedeljno, tako da u tom periodu bukvalno nije bilo vremena za bilo šta osim hokeja i vremena provedenog u kolima. Ja sam na svu sreću bio smešten u Minesoti gde se nalazi veliki broj klubova, pa sam često imao šansu da prespavam u svom krevetu, ali bilo je situacija da kolege i po mesec ili dva ne vide svoj dom. Sredinom sezone je broj utakmica bio oko dve do tri nedeljno, ponekad četiri. Veoma veliki uticaj na slobodno vreme imaju i destinacije klubova. Za celu sezonu mislim da sam imao možda dva vikenda da sam proveo manje od 15 sati u kolima. Uglavnom je to bilo oko 20 sati, a jednom se čak desilo da smo kolega i ja proveli za 4 dana ukupno 31 sat u kolima. Tako da je tempo veoma iscrpljujuć i najviše vremana oduzmu putovanja i utakmice. Što se tiče slobodnog vremena, svako ima nešto svoje. Ja sam voleo bukvalno da odmorim i provedem vreme sa ekipom na nekoj klopi ili na pikadu, a često je bilo i okupljanja kod kolege, pa su se pratile utakmice NHL-a i NFL-a – kaže ovaj perspektivni srpski sudija.

""Više nego pozitivan utisak: Zahvaljujući učinku u minuloj sezoni Nedeljković će u narednojsuditi u najvišem juniorskom rangu u SAD-uFoto: Steve Silseth Minot Minotauros

Ipak, toliki uloženi trud urodio je plodom. Iako ga je u SAD dovelo poznanstvo sa Metom Lifom, direktorom programa za obuku sudija u USA Hockey-u i jednom od članova IIHF-ovog Komiteta za suđenje, za uspeh na severno-američkom tlu ono nema presudan faktor. Zapravo, nikakav. Očekivanja su visoka, a greške se skupo plaćaju. Međutim, Nedeljković je izuzetnim radom i odličnim rezultatima na ledu zaslužio najviše ocene i poziv u USHL, najjaču juniorsku ligu u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Meta sam video dva puta za tih devet meseci i to na turnirima koje sam sudio, a na kojim je igrao njegov sin. Nije bio supervizor, nego samo roditelj na tribinama. Tamo je zanimljivo to što je konkurencija ogromna i to što ima ogroman broj veoma dobrih sudija kao i veliki broj supervizora, tako da se greške jako skupo plaćaju. Recimo, imali smo kolegu koji je imao oko 20 utakmica u ECHL (treća najjača severno-američka profesionalna liga, prim. aut.) i napravio je jednu gresku u plej-of utakmici prvog kola NAHL-a koja ga je koštala ispadanjem i krajem sezone. Ja sam prvo morao da se priviknem na drugačiji sistem tako da je na početku bilo malo teže, ali kako je sezona odmicala sve sam se bolje i sigurnije osećao. Nadređeni su veoma zadovoljni, veliki broj supervizora je na kraju prokomentarisao da se vidi ogroman progres od početka sezone pa do kraja. To sam i ja osetio, a to je jedini način za napredak ka boljim ligama. To potvrđuje i činjenica da sam za sledeću sezonu pozvan da sudim USHL kao sudija sa punim radnim vremenom u toj ligi – objašnjava Nedeljković kako je došao do najvećeg priznanja jednom srpskom sudiji u istoriji ovog sporta.

Činjenica da je došao iz jedne tako male hokejaške sredine bez tradicije, kakva je Srbija, nije mu nimalo olakšavala posao, naprotiv.

– Imao sam osećaj da baš imam ogroman teret na leđima. Pogotovo na početku sezone gde sam u prvih dva meseca sezone imao više različitih supervizora nego što neki imaju za celu sezonu. Jednostavno su svi želeli da vide tog novog sudiju koji je došao iz zemlje za koju nisu ni znali da ima hokej kao sport – prepričava ovaj Novosađanin svoje prve susrete sa "nadređenima", a ništa manje upečatljiva nisu bila ni iskustva sa kolegama:

– Bukvalno svaka osoba na početku sezone je imala kao prvo pitanje: „Kako si ti dospeo ovde?", pa kada čuju da sam sudio četiri svetska prvenstva pre toga budu malo zavidni, jer oni sude i po nekoliko stotina ili hiljada utakmica kako bi došli na listu sudija iz SAD koji dobiju šansu na IIHF-ovim takmičenjima. Ali sve u svemu, i pored distance koju stvara njihov maksimalan profesionalizam, prihvatili su me veoma dobro. Posle mesec dana sam bio kao jedan od njih i kao da sam tu već par sezona. Do kraja sezone je bilo situacija i da pitaju osobu zaduženu za raspored da sude utakmice sa mnom. Tako da za prihvatanje, od strane i sudija i supervizora, imam samo reči hvale.

""Ivan Nedeljković sa kolegama nakon poslednje utakmice drugog kruga plej-ofa NAHL lige

O tome koliko je velik uspeh dolazak jednog srpskog sudije pod okrilje američkog vodećeg kampa za suđenje "USA Hockey ODP" u koji je stigao pre dve godine, a zatim i prilika u jednoj od najjačih juniroskih liga u Severnoj Americi, govori podatak da to nije pošlo za rukom ni sudijama iz hokejaški mnogo cenjenijih i razvijenijih evropskih sredina.

– To skoro da se nikada ne dešava. Jedina četiri stranca koja su bila prošle sezone u ODP programu su dvojica kolega iz Kanade, kolega iz Velike Britanije Lijam Suel i ja. Inače, Lijam je prvi sudija iz Evrope koji je uspeo da uđe u ODP, tako da sam ja tek drugi koji je to uspeo.

Nedeljković je tokom devetomesečnog boravka u SAD upoznao jedan potpuno nov sistem suđenja, sa mnogo timskog rada kakav nije viđao u srpskoj i MOL ligi, niti na takmičenjima IIHF-a.

– Najjači utisak koji je na mene ostavio boravak u Americi je način razmišljanja supervizora i sudija, kako pre, tako i tokom i posle utakmice. Jednostavno imam osećaj da je IIHF mnogo zatvoreniji i da se drže nekog standarda, dok u Americi ima želje za konstantnim napretkom i konstantnim probavanjem nečeg novog u suđenju, što često dovodi do novih stvari koje poboljšavaju kvalitet i suđenja i cele igre. Neverovatno je koliko sam saveta čuo po prvi put tamo, a koji mi nikada do tada nisu ni pali na pamet, a kamoli da sam uradio nešto slično tokom utakmice – iskren je Nedeljković.

Kao nagrada za uložen trud i dobre rezultate tokom sezone, ali i kao potvrda celokupnog višegodišnjeg rada u karijeri srpskog sudije, stigla je kruna u vidu ponude za suđenje u USHL-u u narednoj sezoni, što je nesumnjivo izuzetan uspeh, verovatno najveći u istoriji srpskog hokeja kada je suđenje u pitanju. Ipak, i ta medalja ima drugu stranu, budući da će mu sezona 2017/18, ukoliko u njoj nastupi, gotovo izvesno biti i poslednja u Americi.

– Za sledeću sezonu imam ponudu za USHL, to je druga najbolja liga na svetu za igrače do 21 godine. Svake godine makar 20 igrača iz ove lige završi na NHL draftu tako da je kvalitet hokeja odličan, a imao sam prilike prošle sezone i da sudim par utakmica sa sudijama iz te lige i stvarno su svi fenomenalni. Tako da će ovo biti veliko iskustvo i veliki izazov. Što se tiče dugoročnih planova ovo bi verovatno bila poslednja sezona u Americi. Naučio sam stvarno jako puno i presrećan sam sto mogu da kažem da sam prvi u istoriji našeg hokeja sa takvim uspehom u suđenju, ali sa finansijske strane jednostavno nije isplativo. Tako da bih voleo da odradim još jednu sezonu tamo i da se vratim za Srbiju. Voleo bih da pokušam opet i na evropskoj sceni da uradim nešto više, ali videćemo šta je moguće. Takođe bih voleo i svo to znanje da prenesem i na nove mlade nade našeg suđenja i spreman sam ozbiljno da se posvetim tome ako Savez hokeja na ledu Srbije bude imao interesa za tako nešto.

""Odoleo najtežim izazovima: Nedeljković tokom cele sezone dobijao visoke oceneFoto: Steve Silseth Minot Minotauros

Nedeljković nam je preneo konkretna razmišljanja o tome kako bi ono što je naučio u Severnoj Americi moglo da se primeni i u našim okvirima, iako je svestan da je za to neophodan ogroman zajednički rad na više nivoa.

– Sve to što sam tamo naučio je apsolutno primenjivo i to je način savremenog suđenja koji se očekuje da se pokaže na svetskim prvenstvima. Što se tiče perspektive srpskog suđenja, koliko sam video konačno smo uspeli da zainteresujemo nekoliko novih mladih članova, ali pred njima, i pred nama kao starijim i iskusnijim kolegama, je dugačak put da od njih napravimo pouzdane sudije i za našu ligu, ali i za svetska prvenstva. Ja mislim da smo mi kao nacija talentovani za hokej, ali da nam fali mnogo veći broj utakmica i ledena ploča tokom cele godine – rekao je Nedeljković, a zatim i opisao kako bi taj proces trebalo da izgleda:

– Da bi se napravile nove sudije u koje imaš poverenja Savez mora da ima osobu koja bi se bavila samo njima i da mu to bude „ful tajm džob” (stalan posao). To podrazumeva veliki broj utakmica i supervizora koji bi sve to pratio, kasnije pisao evaluacije sa sve snimcima sa utakmice na koje bi sudija trebao da obrati pažnju. Mislim da je američki sistem savršen za pravljenje novih sudija, ali oni imaju jako puno uslova koje mi nemamo. S druge strane, sve bi se to moglo prilagoditi našim standardima i verujem da ako bismo uložili u tom pravcu da bi za par godina imali nekog novog malog sudiju koji sudi svetska prvenstva u višim rangovima nego što reprezentacija igra – optimista je nekadašnji hokejaš Novog Sada i Vojvodine, a danas arbitar pred vratima jedne od najjačih juniorskih liga na svetu.

Poziv u USHL koji je Nedeljković dobio u maju, bila je samo nadgradnja odličnog rezultata zabeleženog već sredinom sezone na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina Divizije I, Grupa B u Budimpešti. Iako je sâm poziv IIHF-a za učešće na ovom takmičenju samo po sebi bilo izuzetna čast i za njega i za srpski hokej, budući da je ono dva ranga iznad grupe u kojoj se nalazi naša reprezentacija, Nedeljković je i tamo briljirao, zbog čega bi mogao da usledi poziv za takmičenje od još većeg značaja u narednoj 2018. godini.

– Stvarno sam zadovoljan kako sam odsudio to Svetsko prvenstvo. Takođe je i supervizor bio zadovoljan, pošto me je u finalnom izveštaju preporučio da sam spreman da sudim i rang iznad toga. To bi faktički značilo da sam spreman da sudim U20 diviziju IA što je neverovatan uspeh, ali videćemo šta će se desiti. Ipak IIHF nekada ima čudnu filozofiju delegiranja sudija za prvenstva – ipak mudro izbegava euforiju 28-godišnji srpski sudija.

""Zadovoljio i supervizore IIHF-a: Nedeljković je odradio odličan posao i na Svetskom juniorskom prvenstvu Divizije I u BudimpeštiFoto: László Mudra/MJSZ

We would like to thank Ms. Jaime Goebel and Mr. Steve Silseth for their courtesy on providing us the game action photos of Ivan Nedeljković in NAHL matches and also Mr. László Mudra and Hungarian Ice Hockey Federation (MJSZ) for the photos from 2017 IIHF U20 World Championship Division I, Group B held in Budapest.

 

You might also like

Comments are closed.