2007 – Divizija II (Grupa A)

2007 IIHF WORLD CHAMPIONSHIP Division II Group A – Zagreb (Croatia)
11-17. april 2007.

 

Prvi Svetski šampionat na kojem je naša reprezentacija nastupila pod imenom Srbija bilo je Svetsko prvenstvo Divizije II, Grupe A u Zagrebu koje je održano od 11. do 17. aprila 2007. godine.

Srbija je zabeležila dve pobede i tri poraza na ovom turniru, zauzevši četvrto mesto u generalnom plasmanu. Trijumfi su zabeleženi protiv Turske (6:4) i Bugarske (7:1), dok su bolji od „orlova“ bili Hrvatska (0:2), Belgija (1:2) i Španija (4:7).

Srbiju je na ovom šampionatu predvodio slovenački trener Andrej Brodnik, dok je pomoćni trener bio Nikola Bera.

Najbolji strelac reprezentacije Srbije bio je Marko Sretović sa 5 golova, dok je sa Bojanom Jankovićem, koji je bio prvi asistent tima sa 4 uspešna dodavanja, podelio epitet najboljeg poentera „orlova“ sa 6 zbirnih poena.

Reprezentacija Srbije u Zagrebu je nastupila u sastavu: Milan Luković i Fedor Aranicki (golmani), Uroš Aleksić, Miloš Babić, Velimir Babić, Ivan Bogdanović, Uroš Brestovac, Vladan Drozdik, Boris Gabrić, Borislav Ilić, Bogdan Janković, Bojan Janković, Janko Jerković, Nenad Milinković, Predrag Milosavljević, Marko Milovanović, Filip Mirković, Dejan Pajić, Miodrag Pavlović, Nenad Raković, Srđan Ristić i Marko Sretović.

U svom prvom zvaničnom meču pod tim imenom, reprezentacija Srbije savladala je Tursku rezultatom 6:4. Istorijski prvi gol u dresu Srbije postigao je Marko Milovanović, dva puta su se u strelce upisali Marko Sretović i Predrag Milosavljević, a jedan pogodak bio je delo Bojana Jankovića.

U drugom meču našeg nacionalnog tima, Hrvatska je tek u završnom minutu susreta slomila otpor „orlova“ i potvrdila svoje vođstvo iz 16. minuta susreta za konačnih 0:2.

Treći meč doneo je i drugi poraz. Uprkos ranom vođstvu golom Nenada Milinkovića, Belgijanci su sa po jednim pogotkom u preostala dva perioda stigli do pobede od 2:1.

Naredni duel doneo je i najbolje izdanje našeg tima, pošto je ubedljivo savladana Bugarska rezultatom 7:1 i to furioznom igrom u poslednjem periodu u kojem je naš tim postigao čak pet pogodaka ne prmivši nijedan. Strelci su bili: Marko Sretović (dva puta), Bogdan Janković, Nenad Raković, Uroš Aleksić i Bojan Janković.

Na završnom meču na SP u Zagrebu naš tim je prikazao najslabiju partiju i u direktnom duelu za bronzanu medalju poražen od selekcije Španije rezultatom 4:7. Odluka je pala u prvoj trećini koju su španci dobili sa ubedljivih 5:2 i do kraja rutinski sačuvali prednost. Golove za „orlove“ postigli su Marko Sretović, Predrag Milosavljević, Filip Mirković i Uroš Brestovac.