Istorija reprezentacije Srbije

Reprezentacija Srbije je naslednica reprezentacija SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Pod ovim imenom reprezentacija je počela da se takmiči nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore. Član je Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) od 28. septembra 2006. godine, a kao sukcesor Saveza za klizanje i hokej Kraljevine Jugoslavije od 1. februara 1939.

Reprezentacija je od osamostaljenja odigrala ukupno 69 takmičarskih mečeva, od toga 60 na svetskim prvenstvima, šest u kvalifikacijama za Olimpijske igre i tri na IIHF Čelendž kupu u Brašovu (Rumunija, 2010). Ukupno je ostvarila 30 pobeda i pretrpela 39 poraza. Postigla je 293, a primila 247 golova. Od 49 odigrana meča 10 je odigrala je na svom ledu, na Svetskim prvenstvima u Novom Sadu 2009. i Beogradu 2014. godine.

Prvi zvanični meč Srbija je odigrala 11. aprila 2007. godine protiv Turske, u okviru prvog kola Svetskog prvenstva Divizije II u Zagrebu i slavila pobedu 6:4.

Najubedljiviju pobedu od 17:0 hokejaši Srbije ostvarili su nad Novim Zelandom 2012. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupa A u Rejkjaviku (Island). Najubedljiviji poraz reprezentacija je pretrpela 2010. godine na SP Divizije I u Tilburgu (Holandija) od reprezentacije Ukrajine rezultatom 15:2.

Reprezentacija Srbije učestvovala je na 12 Svetskih prvenstva, od toga na 11 šampionata u Diviziji II i jednom u Diviziji I, kao i dva puta u kvalifikacijama za nastup na Zimskim olimpijskim igrama.

Najbolji rezultat selekcija Srbije zabeležila je 2009. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II 2009. u Novom Sadu, kada je osvojila zlatnu medalju i plasirala se prvi put u svojoj istoriji u Diviziju I, drugi najjači rang takmičenja u svetskom reprezentativnom hokeju u tadašnjem formatu takmičenja.

Najbolji plasman Srbija imala je 2010. godine kada je bila zvanično 29. reprezentacija na rang listi Međunarodne hokejaške federacije.

Do sada je igrala sa 21 nacionalnom selekcijom, a najbolji učinak ima protiv reprezentacije Izraela koju je savladala u sva četiri međusobna duela, tri puta na svetskim prvenstvima i jednom u kvalifikacijama za ZOI. Najviše mečeva odigrala je protiv Belgije, ukupno devet utakmica – sve na svetskim prvenstvima.

Najviše zvaničnih utakmica za reprezentaciju Srbije odigrao je Marko Sretovič ukupno 54, a sledi ga Stefan Ilić sa 49 meča, odnosno Nemanja Vučurević, Marko Milovanović i Stefan Ilić sa po 44.

Naš najefikasniji hokejaš je Marko Sretović sa ukupno 62 poena, ujedno je i najbolji strelac „orlova“ sa 33 gola. U obe kategorije prati ga Marko Kovačević sa 43 poena i 26 gola. Najbolji asistent je takođe Marko Sretović sa 29 asistencija.

Na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre najviše pogodaka postigao je Dimitrije Filipović, ukupno tri gola na tri meča, dok su najviše asistencija zabeležili Marko Prokić, Nemanja Vučurević i Marko Sretović, po tri.