Međunarodni razvojni programi

Među svojim programima razvoja hokeja na ledu SHLS najveći broj sprovodi se uz podršku i u organizaciji Međunarodne hokejaške federacije (IIHF). IIHF preko svojih rukovodećih tela definiše načine pružanja doprinosa razvoju hokeja širom sveta, kroz raličite vrste lokalnih, globalnih, specijalizovanih i nespecijalizovanih kampova.

Jedan od najvažnijih projekata na polju razvoja hokeja u našoj zemlji SHLS je definisao suosnivanjem tzv. Balkanske unije hokeja na ledu (Balkan Ice Hockey Union, BIHU). BIHU je projekat koji su 2011. godine zajedno pokrenuli Haris Muhić, predsednik Saveza hokeja na ledu Bosne i Hercegovine, i Đorđe Ljoljić, generalni sekretar Saveza hokeja na ledu Srbije.

Projekat je okupio devet balkanskih zemalja sa ciljem razvoja i napretka hokeja na ovim prostorima, a kompletnu podršku takvoj inicijativi (idejnu, logističku i materijalnu) dala je Međunarodna hokejaška federacija. Za predsednika BIHU-a imenovan je Ernest Aljančić, član Saveta IIHF-a, dok je za menadžera razvoja postavljen Matjaž Žargi, tada član Koordinacionog komiteta Međunarodne hokejaške federacije. Zemlje članice Balkanske unije su: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Turska i Hrvatska.

Međunarodni razvojni programi SHLS-a u sezoni 2013/14:

2.  BIHU turnir U14      

Sofija (Bugarska), 23-28. avgust 2013.

Foto: BIHU

U bugarskom glavnom gradu Sofiji organizovan je kamp Balkanske unije (BIHU) koji je okupio blizu 200 učasnika iz balkanskih zemalja članica BIHU-a. Pomoć u radu kampa za igrače rođene do 1999. godine i kasnije pružilo je i tridesetak trenera, tim menadžera, sudija, zvaničnika i doktora.

·      broj učesnika: 194

·      broj zemalja učesnica: 9

·      razvojni kamp za igrače do 14 godina

·      organizatori: IIHF i BIHU

3.  IIHF World Girls Ice Hockey Weekend 2013 

Logo: IIHF

Beograd (Srbija), 12-13. oktobar 2013.

Foto: Nikola Barbutov

Uz preko 300 gradova iz 31 zemlje širom sveta, svoje učešće u programu Svetskog vikenda hokeja na ledu za devojčice, uzeli su i Srbija i grad Beograd. Na klizalištu „Beostar Pingvin“ na Novom Beogradu oko 30 devojčica različitih uzrasta imalo je priliku da se upozna sa osnovama hokeja na ledu, mogućnošću treniranja hokeja u lokalnoj zajednici dobije priliku da zavoli jedan (za većinu) sasvim novi sport.

·      klizalište „Pingvin“, Novi Beograd

·      broj učesnica: 30

·      organizatori: IIHF i SHLS

4.  Ice Hockey Day – mini turnir U8 i U10 

Beograd (Srbija), 2. novembar 2013.

Dan hokeja na ledu za najmlađe organizvan je početkom novembra u Beogradu, a učešće je uzelo blizu 50 dece u kategorijama U8 i U10.

·      broj učesnika: 45

·      organizatori: SHLS i IIHF

5.  Golmanski kamp Dejvida Marlina

Beograd (Srbija), 15-16. decembar 2013.

Kamp koji je organizovan dva puta tokom 2013. godine (prvi je bio u martu) bila je odlična prilika da mladi golmani iz Srbije steknu vredno iskustvo u radu sa jednim od najkvalitetnijih trenera golmana na ovim prostorima Dejvom Marlinom, čuvarom mreže „Viteza“ i trenerom golmana ovog kluba, kojem je u radu pomagao i golman Stefan Stanković. Kamp je organizovao Savez hokeja na ledu Srbije uz podršku Međunarodne hokejaške federacije (IIHF).

·      klizalište „Pingvin“, Novi Beograd

·      broj učesnika: 30

·      organizator: SHLS, uz podršku IIHF

6.  BIHU kamp

Novi Sad (Srbija), 18-22. mart 2014.

Kamp je okupio oko 60 učesnika iz pet zemalja članica BIHU-a: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije i domaćina Srbije. Uključio je tri različite vrste programa: za igrače do 16 godina, trenere i sudije. Mladi hokejaši bili su deo programa namenjenog igračima i golmanima sa po dva do tri odvojena treninga dnevno (što na ledu, što na suvom), vežbe demonstracije veština klizanja i baratanja pakom i štapom na hronometar (Skills Challenge),kao i zajedničkih trening mečeva jedni protiv drugih.

·      Ledena dvorana „SPENS“, Novi Sad

·      broj zemalja učesnica: 5

·      broj učesnika: 60

·      organizatori: SHLS i BIHU, uz podršku IIHF

2013 IIHF Hockey Development Camp

Vjerumaki (Finska), 6-14. jul 2013.

Foto: IIHF

Sportski institut Vjerumaki u Finskoj u julu 2013. godine bio je domaćin 12. globalnog razvojnog kampa u hokeju na ledu, u organizaciji Međunarodne hokejaške federacije (IIHF). Kamp je okupio oko 480 učesnika iz čak 53 zemlje iz celog sveta, po čemu je najveći do sada organizovan. Demonstrirano je 11 individualnih i osam timskih programa u čijem radu je učestvovalo i devet hokejaških radnika iz Srbije – četiri igrača, tri trenera i po jedan ekonom i administrator hokejaških programa. Video presek ovog kampa možete pogledati ovde.

  • broj učesnika: 480
  • broj zemalja učesnica: 53
  • broj programa: 11 individualnih i 8 timskih
  • razvojni kamp za igrače do 15 godina
  • organizator: IIHF

BIHU turnir U14

Sofija (Bugarska), 23-28. avgust 2013.

Foto: BIHU

U bugarskom glavnom gradu Sofiji organizovan je kamp Balkanske unije (BIHU) koji je okupio blizu 200 učasnika iz balkanskih zemalja članica BIHU-a. Pomoć u radu kampa za igrače rođene do 1999. godine i kasnije pružilo je i tridesetak trenera, tim menadžera, sudija, zvaničnika i doktora.

·      broj učesnika: 194

·      broj zemalja učesnica: 9

·      razvojni kamp za igrače do 14 godina

·      organizatori: IIHF i BIHU