2009 – Divizija II (Grupa A)

2009 IIHF WORLD CHAMPIONSHIP Division II Group A – Novi Sad (Serbia)
7-13. april 2009.  

 

Svetsko prvenstvo Divizije II, Grupa A igrano 2009. godine bilo je prvo čiji je domaćin kao samostalna država bila Srbija, a grad domaćin bio je Novi Sad.

Našu selekciju sa klupe je predvodio Dejv Hrski, a u timu su se našla i tri naturalizovana Kanađana – Denijel Džejkob, Frederik Peroun i Mark-Andre Furnije, koji su uoči ovog takmičenja dobili državljanstvo Srbije specijalnim ukazom Vlade Republike Srbije.

Takmičenje na kojem je apsolutni favorit bila reprezentacija Estonije dobio je neočekivan obrt već na samom startu turnira. U duelu prvog favorita takmičenja i selekcije domaćina, "orlovi" su načinili veliki podvig nadoknadivši zaostatak od 1:4 s kraja drugog perioda, koji su Marko Kovačević sa dva pogotka i Bojan Janković sa jednim pretvorili u izjednačenje i odveli meč u produžetak a zatim i penale.

U penal seriji golman Milan Luković zaustavio je dva udarca Estonaca, doneo reprezentaciji Srbije pobedu i najavio nešto što je uoči takmičenja delovalo kao nestvaran san – da bi „orlovi“ prvi put mogli u Diviziju I!

Posle iscrpljujućeg meča sa Estoncima, sledećeg dana naš nacionalni tim dugo se mučio sa Kinom, koja je tri puta vodila, ali su se hokejaši Srbije tri puta „vraćali u život“ golovima Marka Kovačevića, Borisa Gabrića i još jednom Kovačevića. „Orlovi“ su do prve prednosti stigli tek sredinom meča, kada je Čaba Prokec doneo Srbiji vođstvo od 4:3, da bi Fred Peroun u završnici osigurao trijumf našem timu.

Nakon dana pauze, Srbija je izuzetno ubedljivo savladala Izrael rezultatom 12:1. „Het-trik“ na ovom meču zabeležili su Branko Mamić i Miloš Babić, dok su se u strelce upisali i Mark-Andre Furnije, Den Džejkob, Boris Gabrić, Fred Peroun, Aleksandar Kosić i Marko Kovačević.

I u završna dva kola Srbija je bila vrlo sigurna i ubedljiva. U četvrtoj rundi savladan je Island rezultatom 6:1 golovima Marka Kovačevića i Mark-Andrea Furnijea (po dva), te Freda Perouna i Branka Mamića.

Nakon tog meča bilo je sasvim jasno da će Srbija uspeti da izbori plasman u Diviziju I, a posle ubedljivog trijumfa nad Severnom Korejom na zatvaranju šampionata od 12:2, osvajanje zlatne medalje je ozvaničeno.

Kao i prethodne godine u Rumuniji, najbolji strelac i poenter reprezentacije Srbije na šampionatu u Novom Sadu bio je Marko Kovačević koji je postigao 8 golova i zabeležio ukupno 14 poena. Najbolji asistent u našoj nacionalnoj selekciji bio je Mark-Andre Furnije sa ukupno 8 asistencija (drugi poenter ekipe sa 12 poena).

Osvajači zlatne medalje na Svetkom prvenstvu u Novom Sadu su: Milan Luković i Fedor Aranicki (golmani), Danijel Džejkob, Mark-Andre Furnije, Frederik Peroun, Miloš Babić, Uroš Brestovac, Boris Gabrić, Stefan Ilić, Bogdan Janković, Bojan Janković, Marko Kovačević, Marko Milovanović, Filip Mirković, Dejan Pajić, Goran Ristić, Marko Sretović, Marko Prokić, Ivan Tumbas, Čaba Prokec, Aleksandar Kosić i Branko Mamić.